Случај Ракитница: Подигнута оптужница против самозваног свештеника који је упао у српску цркву

Тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу против две особе албанске националности, због изазивања националне, верске и етничке мржње услед провале у српску православну цркву у новембра прошле године у селу Ракитница код Подујева.

У кратком саопшетњу специјалног тужилаштва наводи се да је против двојице оптужених Н.Б. и Л.З. подигнута оптужница због кривичног дела „Изазивање раздора и нетрпељивости“.

Ради се о самозваним свештеницима албанске православне цркве Нику Блаждеу, познатијег као Никола Џуфка, и Љејдију Загаљију, преноси “Балкан Инсајт”.

Они су својом вољом, уз подршку групе локалног албанског становништва провалили у објекат цркве у Ракотници, и након тога објавили да се „500 година стара црква сада зове „Фан Ноли“ и да је под јурисдикцијом албанске националне православне цркве „Свети Козмај“ из Елбасана“.

На најаву Епархије рашко-призренске да ће подићи кривичну пријаву, Блажде и Загаљи су тада одговорили и упозорили Српску православну цркву да ризикује „ватру пакла“ ако покуша да интервенише.

Епархија рашко-призренска Српске православне цркве осудила је њихове поступке, наводећи да је провала „кривично дело“ и „још један у низу усмерених на узурпацију духовног и културног наслеђа Српске православне цркве на Косову“.

Албанска православна црква се потом оградила од поступка двојице Албанаца из Албаније, тврдећи да се је самозвани свештеник Блажде „преварант и особа која није свештеник“.

Свештеници епархије рашко-призренске су након провале служили литургију у цкрви у Ракитници и променили браве на улазним вратима.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button