Специјално тужилаштво подигло оптужницу у одсуству против још једног Србина

Специјално тужилаштво у Приштини је пред Посебним одељењем Основног суда подигло јуче подигло оптужницу против Србина Ц. А. због наводно почињеног ратног злочина против цивилног становништва.

Оптужница је подигнута у одсуству окривљеног који се терети да је у периоду од јануара до маја 1999. године, сарађујући са групом неидентификованих криминалаца, организовано, у полицијској, паравојној и војној униформи извршио ратни злочин против цивилног становништва.

Ово је за само два дана друга оптужница против Срба подигнута у одсуству. Прва је подигнута против припадника резервисте војске Србије Д. Р. за наводни ратни злочин односно «сексулно насиље» у време сукоба на Косову и Метохији. Иако косовско правосуђе раније није дозвољавало суђење у одсуству, према речима адвоката Небојше Влајића, једног од браниоца Срба пред косовским судовима, у фебруару месецу ове године измењен је закон о кривичном поступку којим је то дозвољено.

Влајић је раније упозрио да ће после завршетка мисије Еулекса у обласи владавине права 2018. године доћи до „лавине“ оптужница против неалбанаца, пре свега Срба, за кривична дела против човечности, односно наводне ратне злочине.

„Прошло је неколико година и сада је и формално створена процесна претпоставка да се за та кривична дела суди у одуству окривљених, тако да је сада Специјално тужилаштво Косова добило „знак „ да може да крене са подизањем оптужницама и са предлозима да се окривљенима суди у одсуства, тако да ће се та лавина оптужница догодити у наредном периоду“- нагласио је адвокат Љубомир Пантовић из Косовске Митровице.

Опомињући да се у већини светских демократских друштава за ову врсту кривичног дела не суди у одсуству, Пантовић истиче да је овде очигледно намера таква да се што више Срба осуди за ратне злочине и друга кривична дела против човечности.

„Та намера је јасна јер имамо толико прича из врха политичке влaсти у Приштини о наводним злочинима који су починили Срби на Косову а при том немамо осуђених, што не иде једно са другим а сада је створена и законска претпоставка да се после подизања оптужница крене са пресудама тако да не сумњам да ће у нарендом периоду бити осуђено на стотине Срба“, закључује Љубомир Пантовић.

Подизање оптужница за наводне ратне злочине и суђења против осумњичених у одсуству, према мишљењу српских адвоката са КиМ, представља притисак не само на Србе који живе на Космету и које по досадашњој логици може оптужити било који Албанац за било које дело, али и за расељене.

„Оно што додатно угрожава слободу, како Срба који живе на КиМ тако и расељених, јесте у случају пресуда и одсуству неће моћи да се крећу нигде по региону како нени били изручени косовским властима“, опомиље адвокат Пантовић.

Повезани чланци

Back to top button