Споразум: Курти други пут

Аљбин Курти се с једне стране доживљава као реформиста, када су у питању унутрашње прилике на Косову, а с друге стране као конзервативац  који има бескомпромисан и „нееластичан“ став око дијалога са Београдом, због чега је и пала његова претходна влада која је трајала само 52 дана, изјавио је у емисији “Споразум” политички аналитичар из Приштине Дукађин Горани.

“Готово сви познаваоци политичких прилика на Косову чекају тај тренутак када ће се питање дијалога ставити на сто и онда ћемо видети шта ће Курти да ради. Да ли ће променити свој бескомпромисни став или ће ићи поново на сличан начин, а ако буде ишао тако онда је веома велика вероватноћа да ни ова влада неће трајати дуго”, каже Горани.

Бивши потпредседник Скупштине Косова Петар Милетић констатује да је мандат нове Владе Аљбина Куртија  почео сукобом са Српском листом, а то је, могло би се рећи и континуитет њихових односа.

“Што је лоше. Српска листа је легалан и легитиман представник косовских Срба и као таква заслужује да буде третирана. Мислим да обрачун у који је Курти кренуо са Српском листом не може да се заврши добро ни по кога”, сматра Милетић.

Курти је, по његовим речима, Српској листи, као највећој мањинској, требало да да два министарства, колико им припада по косовском уставу, ако влада броји више од 12 чланова. Због жалбе Српске листе Уставном суду на само једно место у кабинету, највероватније неће пасти Куртијева влада, али она јесте реалност и представник косовских Срба, напомиње Милетић, уз ограду да о Српској листи не мисли ништа добро.

На констатацију да је прилично неубичајено да једна партија партиципира у новој влади, а истовремено представља опозицију у скупштини, менаџерка у „Новој друштвеној иницијативи“ Милица Андрић Ракић, констатује да су такав  однос Покрет Самоопредељење и Српска листа „брендирали“ још током претходне Куртијеве владавине.

“Односи ће бити вероватно напети, али и ирелевантни, јер је сада Српска листа у најслабијој позицији до сада у косовским владама од 2013.године када је основана”, каже Андрић Ракић.

 Међутим, мишљење јавности је подељено. На питање у анкети објављеној на фејсбук страници емисије Споразум, 52 одсто саговорника одговорило је да очекује да ће Српска листа бити опозиција у новом сазиву скупштине, док  48 одсто да ипак неће.

Коментаришући анкету, Петар Милетић је изјавио да је то врло чудно, јер не можете бити опозиција, а седети у влади.

“Или сте опозиција, или нисте. Не можете бити “мало трудни”. То што људи тако одговарају резултат је само неинформисаности, збуњености… Министар Горан Ракић може да каже “нећу да будем министар, дајте то коме хоћете, из Српске листе нећете добити министра, ми смо опозиција”, а онда би Аљбин Курти био у великом проблему. Зашто је он у влади? Да би трошили буџет? Могуће, али мислим да то тако не иде, да то није политика, да је то “шићарџијски посао”, рекао је Милетић.

Повезани чланци

Back to top button