Спрски новац поново враћен са Јариња

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да је на административном прелазу Јариње забрањен пролазак још једне пошиљке динара, намењених за исплату плата, пензија и социјалних давања за Србе и друге неалбанске становнике на Косова и Метохије.

Гувернерка Јоргованка Табаковић рекла је да је људима из компаније „Хендерсон“ прећено хапшењем ако се не удаље са прелаза.

По налогу Аљбина Куртија, данас је на административном прелазу Јариње забрањен пролазак још једне пошиљке динара, намењених за исплату плата, пензија и социјалних давања за Србе и друге неалбанске становнике Косова и Метохије чији опстанак зависи од прилива средстава из буџета Републике Србије, саопштио је Петар Петковић.

„Припадници Куртијеве полиције не само да су забранили улаз динара, него су на административном прелазу према представницима Народне банке Србије и компаније ‘Хендерсон’ демонстрирали осионост и грубост, а затим су их отерали уз претњу хапшењем“, саопштио је Петковић.

Како је истакао, Аљбин Курти је тиме јасно поручио да је такозвани прелазни период чиста лаж, и да је све време у току рад на операционализацији одлуке о забрани динара.

Новац је, напомиње, послат према свим установљеним вишедеценијским процедурама, а које предвиђају да пошиљку динара на Јарињу са свим потврдама преузима британска компанија “Хендерсон” и превози их до трезора у Лепосавићу, али је улаз динара забрањен.

„Очигледно је да су Куртијеве поруке да динар није забрањен на Косову и Метохији лаж и бесрамна пропаганда, а да се његов план етничког чишћења српског народа из покрајине реализује без икакве задршке“, пише у саопштењу.

Подсећамо да је једна пошиљка динара већ била блокирана 7. фебруара на прелазу Јариње, и то, као и овога пута, без икаквог званичног објашњења и одбијенице.

„Апелујемо поново на међународну заједницу да додатно појача притисак на Приштину да трајно одустане од једностране одлуке о забрани динара, јер очигледно експлицитне вербалне поруке неодобравања које је Курти добијао последњих дана нису делотворне“, навео је Петковић.

Српски народ на Косову и Метохији позвао је на стрпљење и уздржаност.

„Београд ће несумњиво наћи начин да спречи Куртијеве науме, и осигурати опстанак српског и другог неалбанског становништва у нашој јужној покрајини“, закључује се у саопштењу.

Табаковић: Људима из компаније „Хендерсон“ прећено хапшењем

Гувернерка Јоргованка Табаковић рекла је да је опет враћено возило британске компаније Хендерсон која је превозила динаре на Косово и Метохију и да је људима из ове фирме прећено хапшењем ако се не удаље са прелаза.

„Данас је у другом покушају НБС да снабдемо српске и остале грађене динаром, новац враћен и људима који су га превозили није дозвољено да се приближе прелазу“, рекла је она одговарајући на питања новинара на представљању извештаја о инфлацији.

Табаковићева је нагласила да то није техничко питање већ политичко, као и питање дијалога. Истакла је да применом приштинске уредбе са краја прошле године, за разлику од пензионера у другим земљама, пензионери на Косову и Метохији немају право да пензије примају у валути у којој желе. Зато се, оценила је она, не може говорити о правној основаности неких постуока већ о врсти насиља.

Гувернерка је указала да је британска фирма „Хендерсон“, која има лиценцу за посао који ради, новац годинама превозила и то тако да је НБС пријављивала пренос новца, а није тражила дозволу да новац уђе на КиМ.

„Ако неко данас није добио динаре за пензије и социјална давања и не може да купи хлеб или лек, шта му је алтернатива? Шта нам нуде? Отварање мењачница?“, запитала је Табаковићева.

Ељшани: Царина забранила улазак динара

Заменик командира полиције за регион Север Ветон Ељшани рекао је медијима да је улазак динара преко прелаза Јариње забранила царина, на основу раније донете уредбе Централне банке у Приштини.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button