Срби из Дрена у Засеља: На осамдесет хектара не може да буде само база „пограничне“ полиције, биће ту војна база

Радови на проширењу пута код селу Дрен на северу Косова обустављени су али само за данас јер машине и механизација нису повучени.

Одлука приштинских власти о експропријацији земљиша у власништву Срба, а за потребе изградње будуће полицијске базе изазвала је незадовољство и протесте власника земљишта који су ноћ провели крај пута који води до њихових имања. Одлуком о експропријацији Ивану Јосовићу из Засеља одузима се хектар земљишта.

„У овом потезу су угрожена четири до пет села, прво моје Засеље па Дрен, Крњин, Лешак је ту, угрожени смо сви и то много“, каже Јосовић.

Гробље у селу Дрен, фото: Ризница

Експропријацијом је обухваћено 83 хектара површине од чега се 13 парцела налази  у приватном,   а осам у друштвеном поседу. У атару села Дрен угрожено је гробље али и црква Светог Марка из 13. века.

„Угрожено је и село Мекиниће и породица Јовановић која поседује осам хектара шуме, док је с друге стране пута угрожено близу 20 хектара поседа породицама Михајковић, Јосовић и Јоковић“, тврди Славиша Јовановић из Дрена.

О одлукама и позтезима Приштине мештане и власнике парцела нико није обавестио. Они захтевају да се обуставе радови на прилазима до будуће базе полиције те  да се машине повуку са пута све  док се не пронађе неко решење каже председник привремног органа за општину Лепосавић Зоран Тодић.

„Одлуку о експропријацији влада из Приштине покушава овде на силу да спроводи јер смо уз присуство тешких грађевинских машина видели и велики број припадника косовске полицијске службе коју чине искључиво етнички Албанци. Власници парцела не пристају да им се одузума имовина због изградње базе, како они кажу, граничне полиције“, рекао је Тодић.

Разумемо незадовољство људи. Ми смо ту да обезбедимо спровођење одлуке Владе у Приштини о изградњи базе за пограничну полицију, каже потпуковиник косовске полиције Ветон Ељшани.

Срби не верују ничему што стиже из Приштине, па тако и томе да ће ту бити изграђена само полицијска база. Јован Миловановић из Дрена.

„Немогуће је да на више од 80 хектара буде само база такозване пограничне полиције. Шта ће „погранична“ полиција на врху брда. Зна се где она треба да буде поред „царине“. Ја мислим да ће овде да буде нека војна база, а не погранична полиција“, рекао је Миловановић.   

Одлуку о експропријацији приватних имања у селу Дрен и Лешку, без сагласности власника, донела је влада у Приштини 16. јануара, а након 10 дана обавестила и локалну самоуправу о детаљима.

(Радио Београд)

Повезани чланци

Back to top button