Срби у Звечану протестују четври дан

Више стотина радника Општине Звечан мирно је протестовало испред општинске зграде коју од петка у блокади држе припадници КФОР-а и специјалне полиције.

Грађани захтевају повлачење специјалавца, не дозвољавају да у зграду уђе градоначелник Иљир Пеци као и ослобађање Радиша Петровића и Душана Обреновића који су ухапшени током демонстрација.

У седам часова уредно су су се потписали и евидентирали да су и у четвртак 1. јуна дошли на посао али да им је право на рад у делу деомкратске Европе ускраћено. Због настале ситуације локална самоурпава не може да изда ни један документ и такво стање ће трајати до даљњег.

Фото: Ризница

У блокади је и рудник Црнац у Лепосавићу, део рударског комплекса Трпеча што угрожава егзистенцију многих породица поручио је у име рудара Дарко Миловић. Он је са колегама у радним оделима и са рударским заставама пружио подршку грађанима Звечана који протестују четврти дан.

„Од петка, од како су специјалне снаге полиције ушле на север Косова и Метохије нама је производња заустављена јер су специјалци блокирали флотацију и не дозвољавају нам да наши камиони превозе руду са рудника на флотацију. Ми нисмо будџетска фирма ми плату примамо од тога што произведемо, самим тим су нам угрожени и животи и егзистенција на овим просторима“, рекао је Миловић.  

Аплаузом присутних поздрављен је долазак рудара али и васпитачица овдашење Предшколске установе „Лане“.  У име запоселних обратила се директорка Верица Недељковић рекавши да због блокада ситуације деца данас неће моћи да изведу плес који су припремали поводом 1. јуна међународног дана детета, зато су плес извеле васпитачице.  

У Звечану су припадници КФОР-а постављени на пет локација и прилазима граду.  Председник Српске листе Горан Ракић обратио се грађанима и замолио их за буду јединствени те сарађују са припадницима међународних војних снага.

Албанци притествоали код моста у јужној Косовској Митровици

За то време протестовала је грпа од неколико стотина навијача у јужном делу Косовске Митровице. Косовска полиција им није дозволила да приђу главном мосту.

Позив на протест марш на северу Митровицу упућем је преко друштевених мрежа,  а један од говорника је рекао да се они стављају на располагање премијеру Куртију те да су спремни да ратују за, како су рекли, своју домовину. Носили су албанске заставе и заставе такозване аутохтоне Албаније, узвикивали УЧК!, УЧК! певали националистиче песме и изговарали псовке упућене Србима.

У северној Митровици је мирно, тако је и у осталим срединама на северу Косова.

У Грачаници ја за сутра најављен скуп подршке Србима са севера. Како је потврђено, у 12 часова Срби са централног Космета окупуће се у центру како би подржали сународнике на северу Косова у борби за права српског народа на Косову и Метохији.

(Радио Београд)

Повезани чланци

Back to top button