Србија се опростила од свог патријарха

Патријарх Иринеј сахрањен је у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

После заупокојене литургије, опела и беседа, којим су се од патријарха опростили митрополит дабробосански Хризостом, протојереј-стваврофор Петар Лукић, члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић, као и писма – поруке патријарха московског и целе Русије Кирила, ковчег су у крипту пенели припадници Гарде Војске Србије.

Патрихарх Иринеј био је непоколебљив стуб Српске православне цркве, бескомпромисни борац за част, углед и достојанство цркве и народа и по томе је већ ушао у историју, поручио је митрополит дабробосански Хризостом у беседи током литургије над одром почившег поглавара СПЦ.

„Ово је тежак и велики губитак за нашу цркву и наш народ”, истакао је Хризостом.

Митрополит Хризостом, који је после смрти патријарха Иринеја именован за чувара патријаршијског трона, до избора новог поглавара Цркве, рекао је да је патријарх, поред свих искушења и невоља које је црква са народом пролазила, остао непоколебљиви стуб цркве светосавске и да се показао достојан свог великог претходника и учитеља патријарха Павла, што, како је навео, није било лако и једноставно.

Бог је Цркви светитеља Саве даровао мудрог патријарха Иринеја, који је својим узвишеним ауторитетом и непоколебљивом ревношћу учинио много за очување јединства васељенског православља и поштовање канонског поретка у хришћанској цркви, поручио је данас патријарх московски и целе Русије Кирил.

Поруку патријарха Кирила, над одром почившег патријарха Иринеја у Храму Светог Саве, прочитао је шеф посланства Московске патријаршије митрополит Иларион Волоколамски.

„Са осећањем дубоке туге примио сам вест о упокојењу мог сабрата, патријарха СПЦ Иринеја. У име пастира, монаштва Руске православне цркве и лично име изражавам саучешће због губитка који је задесио сестринску Српску православну цркву”, навео је патријарх Кирил, преноси Танјуг.

Он је истакао да је Бог цркви светитеља Саве даровао мудрог патријарха, који је цео живот посветио његовој духовној бризи.

„Испуњен искреном хришћанском љубављу за људе, почивши патријарх се, не штедећи своју снагу, увек трудио да буде поред своје пастве, тешећи се живим разговором са народом, радујући се са радоснима, а тугујући са онима који тугују”, пренео је митрополит Иларион.

Како је навео у поруци, патријарх Иринеј био је велики пријатељ Руске православне цркве, коју ју је више пута посећивао, „обишавши не само Москву, већ и град Светог Петра и центар крштења Русије Кијев и престоницу Белорусије Минск”.

Додао је да је српски патријарх Иринеј више пута са светитељсквом усрдношћу и ревношћу говорио у прилог прогоњеног канонског православља у Украјини.

Како је навео у поруци, последња, али нажалост неостварена жеља Иринеја, била је да заједно освете Храм Светог Саве, додајући да ће завршетак унутрашњег уређења величанственог Храма ући у историју као једно од главних достигнућа његовог патријаршијског служења.

Љубав је била основа вере почившег патријарха Иринеја, а његова Србија била је она коју је и сам стварао – Србија мира, Србија која разуме и која окупља, рекао је данас председник Александар Вучић.

Он је у беседи на сахрани патријарха Иринеја, поручио да је почивши поглавар СПЦ склопио очи онако како је и живео – у миру, са собом, Богом, са црквом и људима.

„Тај живот је имао јасне циљеве: Бога, љубав и Србију. И не мање од тога, целокупан српски народ, ма где да живи. Његов Бог је био Бог разума, онај који прашта, који разуме, који воли. Бог свих нас, онај који не дели, него спаја, онај који нас учи и који нас чува”, рекао је Вучић.

(извор: Танјуг – Политика)

Повезани чланци

Back to top button