Српска листа: „Дан Косовских безбедносних снага“ промовисање идеје Велике Албаније на институционалном нивоу на очиглед међународне заједнице

Обележавања тзв.  “Дана Косовских безбедносних снага” , оружаних формација које не би смеле да постоје по Резолуцији СБ УН 1244, а чији припадници са Аљбином Куртијем догађај  прослављају уз карте Велике Албаније јесу јасно и јавно промовисање моноетничког Косова док је прича о поштовању права српског народа и мултиетничком карактеру простора Косова и Метохије присутна само у формалним изјавама појединих амбасадора и међународних представника, саопштила је Српска листа.

Српска листа подсећа да је Велика Албанија творевина која је фактички постојала само за време Другог светског рата, као нацистичка творевина која се простирала на територији Албаније, Србије, Грчке, Северне Македоније и Црне Горе, а која се распала након 1945. године и пораза нацизма и фашизма.

„Нажалост, идеја о Великој Албанији и њеном оживљавању наставља да живи у главама есктремиста, али и политичких лидера у Приштини који је промовишу на институционалном нивоу и делују у правцу њеног оживљавања на терену пред очима међународне заједнице. Да ствар буде још гора, у говору, како преносе медији, Аљбин Курти о овој формацији говори као о наследници Ослободилачке војске Косова, чији се челни људи данас налазе пред судом у Хагу, оптужени за почињене злочине над Србима, Албанцима и осталим грађанима, чиме се код српског народа још изазива неверица, страх и забринутост. Слично поређење Курти је дао и за Косовску полицијску службу, али пошто тада није било реакције међународних представника, иако смо то захтевали, то се данас поновило“, наводи се у саопшењу Српске листе.

Српска листа захтева да Кфор, ЕУ, Еулекс, УНМИК, те представници Квинте хитно реагују на промовисање нацистичке творевине за чије време су страдале хиљаде Срба, Албанаца, Рома и осталих народа, и пошаљу јасну поруку да се противи ревизионистичком приступу историјских чињеница, те спрече злоупотребу институција за промовисање великоалбанске идеологије која изазива страх, несигурности и узнемирење свих грађана.

„Позивамо и све оне који баштине антифашистичке идеје и вредности, невладине организације, истакнуте појединце, професоре и медијске раднике да подигну глас и упитају одговорне из међународне заједнице да ли подржавају овакве поступке режима Аљбина Куртија и њега лично, и да ли сада стоје поносно уз тзв. Косовске безбедносне снаге са којима њихове Владе и армије сарађују, које промовишу нацистичке творевине из прошлог века, да ли су ово европске вредности “најдемократскије земље” на Балкану како то каже Аљбин Курти? Свако зло које је задесило Балкан, почело је са оваквим промовисање тоталитарних и националистичких вредности и ћутања поштених и одговорних људи, наша генерација то себи не сме да дозволи зато позивамо све да реагују и на време спрече да се планови Аљбина Куртија остваре, јер ће то донети несрећу свим народима на Балкану, који желе да живе у миру и да се посвете бољој будућности своје деце“, наводи се у саопшењу Српске листе.

Повезани чланци

Back to top button