Српска листа: Не може се прикрити антисрпски карактер Куртијевог режима

Српска листа је саопштила да гомила изговорених неистина у Приштини од стране Аљбина Куртија не може да прикрије антисрпски карактер његовог режима.

„Ово није прича, већ чињеница коју доказују активности његовог режима, параполицијских јединица и лажних градоначелника које се спроводе против Срба на Косову и Метохији, а посебно на северу у последњих неколико месеци“, наводи се у саопштењу.

Подсећа се дас је одлука Српске листе и свих грађана да напусте косовске институције на северу Косова и Метохије донета апсолутно самостално, а, како се посебно наглашава, као последица зулума које је режим Аљбина Куртија континуирано спроводио са циљем прогона српског народа.

„Срби су напустили институције и нису желели да учествују на лажним изборима јер нису могли да трпе да неко упуцава недужне грађане, да параполицијске специјалне јединице пребијају и малтретирају српски народ, отимају српску земљу и праве илегалне базе милитаризујући север Косова и Метохије, зато што је уз бруталну силу хапсио недужне Србе, а неке и дан данас држи у притвору без иједног доказа о кривици, зато што су Србима укунили право гласа и забраниле одржавање српских избора и референдума, зато што су онемогућиле лечења и вакцинацију српског народа, одузимали лекове и санитетски материјал те претили хапшењем лекарима и здравственим радницима, зато што су својом реториком подстицали етнички мотивисане нападе на Србе, њихову имовину и Српску Православну Цркву, зато што се ниједан напад на Србе није решио, а нападачи добили заслужену казну, зато што се не поштује одлука о враћању земље Манастиру Високи Дечани, зато што се до данас не поштују потписани споразуми из Брисела, посебно по питању формирања Заједнице Српских Општина, али и поштовања споразума о правосуђу, полицији, катастру, дипломама итд“.

У саопштењу се наводи да све лажи које је изрекао Аљбин Курти не могу да замагле истину које су свесни грађани који свакога дана трпе његов зулум, а чега су све више свесни и представници међународне заједнице чији припадници на терену свакодневно уочавају да Курти једно прича а друго ради.

„Говори о демократији и владавини права, а спроводи аутократију и гази све правне акте. Па и данас уместо да деескалира ситуацију, он наставља преко својих послушника да подиже тензије и угрожава крхки мир како би прикрио фијаско своје политике међу својим гласачима, а преко леђа српског народа“.

Српска листа је поручила Куртију да је српски народ разумео његове претње упућене из Брисела, те да су свесни да је показао своје право лице.

„Aли зато позивамо КФОР и Еулекс да буде на опрезу и предузме превентивне мере како се ове претње не би обистиниле и не би дозволило да Курти створи још један сукоб на тлу Европе“, наведено је у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button