Српска листа: Отварање главног моста непотребан ескаларотни потез

Српска листа је саопштила да је најава Приштини да ће могуће отварање главног градског моста у Косовској Митровици за саобраћај моторних возила апсолутно непотребан, неприхватљив и ескалаторни потез са циљем даље дестабилизације прилика на терену.

У саопштењу за јавност наглашава да би то уједно био још један једнострани потез који ниједан Србин на северу Косовске Митровице и Косова и Метохије не би подржао, чиме би се додатно подгрејале тензије и створиле ситуације за наставак етнички мотивисаних напада на Србе.

„Подсећамо да тренутно стање је део договора који је постигнут у Бриселу између Београда и Приштине, а уједно наглашавамо да је тренутно нормално одвијање саобраћаја из јужног у северни део града из четири правца, преко три моста и једног локалног пута, те нема никакве потребе да се мост који представља неуралгичну безбедносну тачку на којој је било стотине међуетничких инцидената и скоро хиљаду насилних упада са југа на север, отвори у овом тренутку. Посебно, јер сада о безбедности на самом мосту брину припадници КФОР из састава италијанских јединица Карабињери“, наводи се у саопшењу.

СЛ позива КФОР, Еулекс али и представнике Брисела да спрече Куртија у изазивању још једне кризе и стану на пут његовом плану за прогон Срба са Косова и Метохије.

“Позивамо вас на хитно реаговање и да јавно укажете режиму у Приштини да се отварање моста не може спровести без сагласности Срба који живе на северу Косова и Метохије, посебно Косовске Митровице од којих су многи на том мосту били рањени, чији су чланови породица на том мосту страдали, а многи Срби пребегли из јужног дела града и који се до данас нису вратили у своје домове, па тако од неколико хиљада Срба сада у јужној Косовској Митровици живи само један свештеник са својом породицом под сталним надзором полиције“, закључује Српска листа.

Повезани чланци

Back to top button