Српска листа: Питање службених просторија решавати у оквиру дијалога у Бриселу

Српска листа је одбацује ултиматум режима у Приштини да напусти просторије у Косовској Митровици у којој су смештени Канцеларија за Косово и Метохију, Служба Дирекције Фонда ПИО, Косовско-митровачки управни округ и Центар за социјални рад Вучитрн.  

Захтева се да се ово питање решава у дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством Европске уније, а у контексту успостављања Заједнице српских општина, како је то предвиђено споразумима из 2013. и 2015. године.

„Подсећамо да поменуте институције Републике Србије годинама уназад пружају услуге свим грађанима без разлике, како Србима тако и Албанцима, Бошњацима, Горанцима, Ромима, Турцима и осталима, а да 40 породица живи захваљујући раду људи који су запослени у овим институцијама“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да би прогон и насилна окупација ове зграде угрозила остваривање људских и грађанских права за десетине хиљада људи, како из области пензијског и инвалидског осигурања, тако и из области социјалне заштите најугроженијих слојева становништва.

„Позивамо међународну заједницу да у тренуцима крхког мира уложи максималне напоре и спречи режим из Приштине да ескалира ситуацију и изазове додатне тензије које могу имати несагледиве последице на терену“, наводи се у саопштењу Српске листе.

Повезани чланци

Back to top button