Станковић: Османи умислила да је портпарол Пентагона

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи као да је преузела улогу портпарола Пентагона претећи Београду америчким војним трупама и на тај начин понизила и поиграла се са Америком. Али већи је проблем што све личи на „хрватски сценарио“ из 1995. године кад су за само 31 сат Хрвати очистили 500 километара територије од Срба.

Ово је мишљење доктора политичких наука Дејана Вука Станковића на опсервацију такозване косовске председнице која је Београду поред овога поручила и да Косово није само, алудирајући на НАТО као њихове заштитнике. Османијева је успела да у све уплете Русију, истичући да српска војска види Русију као свог главног савезника у војној сарадњи, али и у политици.

Станковић верује да је због оваквих изјава на адресу Османијеве већ вероватно стигла нека критика из америчке амбасаде.

„Ради се о озбиљној и злокобној фикцији Приштине која призива ратне сукобе и уноси неку врсту немира међу Србе на Косову и Метохији. С друге стране, ово јесте провокација Србије као државе. Што се тиче улоге Америке, она је дефинисана Резолуцијом 12 44 кроз мисију Кфор,“ каже Станковић.

То што албански политичари мисле да код Американаца имају бесконачан кредит и да могу да раде шта хоће а да се крију иза њих, како примећује наш саговорник, показује неку врсту политичке наивности владе Аљбина Куртија.    

„Потпуно је неозбиљно, а у крајњој линији и глупо, да нека косовска политичарка управља тиме како ће се понашати америчка војска. Што се тиче могућности ратног сукоба, о томе маштају само Албанци са Косова. Српска политика је посвећена мировном процесу и тражењу компромисног решења у оквиру међународног права. Из Београда се не звецка оружјем већ се то звецкање чује само из Приштине, пре свега са циљем да уплаши Србе на Косову и Метохији,“ уверен је др Станковић.

Јасно је такође, напомиње Станковић, да Вјоса Османи нема било каквог утицаја на америчку војску односно на Пентагон. Он додаје и да то што тзв. Косовска председница убацује Русију у овакву причу нема много смисла.

„Русија је била део Кфора из кога се повукла 2003. године. Дакле, Русија нема војнике на терену. Русија је заговорник дипломатског решења и никада ниједан руски званичник није рекао било шта што би чак и на индиректан начин асоцирало на употребу војске. А то морам признати нисам чуо ни од неког Америчког званичника, без обзира на њихове поруке о статусу Косова. У крајњој линији, и европски и амерички званичници задужени за Косово добро знају да би распламсавање сукоба произвело много више штете него користи,“ констатује Станковић.

Оно што саговорника Спутњика брине, а што препознаје као намеру у Осмнијевим порукама јесте нешто што је већ виђено на овим просторима.

„Оно што ја ту видим као једну злоћудну поруку јесте да је у главама косовских политичара изгледа оно што зовемо „хрватски сценарио“ из 1995. године – операција „Бљесак“ када су у „војно-редарственој акцији“ хрватске војске и специјалне полиције муњевитом акцијом заузета подручја западне Славоније. Војска Србије би могла да се умеша само ако би неко направио неку врсту „редарствених акција“ налик на акције Хрвата из поменуте године и зато ми се чини да је та прича о ангажовању српске војске срачуната на то да почне легитимизација употребе насиља преко КБС-а за обрачун са Србима на северу. То звецкање америчким оружјем косовских званичника показује да Косово има склоност ка једној врсти ризичног понашања“, упозорава Станковић.      

По мишљењу нашег саговорника, тих албанских провокативних флешева ће бити још, јер су они саставни део реторике косовске политике која је појачана доласком Куртија на власт а која мисли да ће ако играју тврдо, бити вечито кредитирани од Америке и Европе, мада није искључено да за такво мишљење можда и имају неке основане разлоге.

(Извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button