Стано: Наставак разговора у Бриселу 19. јула – Вучић: Снажено ћемо захтевати заштиту Срба

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу, између председника Србије, Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија одржаће се у понедељак 19. јула, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано.

На питање да ли је ЕУ, као главни посредник у разговорима Београда и Приштине одредила термин за нови састанак Вучића и Куртија и да ли је у међувремену дошло до напретка у разговорима на техничком нивоу, Стано каже да „напретка има од састанка до састанка“.

„Високи представник Борељ ће у понедељак бити домаћин још једне рунде високополитичког дијалога Београда и Приштине уз подршку Мирослава Лајчака. Овај састанак ће се фокусирати на напредак постигнут до сада и следеће кораке у дијалогу који је важан за европске перспективе Србије и Косова“, наводи Стано.

У међувремену, у Бриселу су се састали главни преговарачи две стране како би са експертским тимовима покушали да приближе ставове по питањима раније постигнутих договора када је реч о решавању питања несталих, слободи кретања, енергетици и формирању Заједнице српских општина.

У дипломатским изворима у Бриселу посебно су наглашавали важност добре припреме новог састанка Вучића и Куртија како би се избегао сценарио од претходног пута – да се две стране не сложе ни у чему.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да верује да ће у другој половини месеца доћи до наставка дијалога са Приштином на највишем нивоу у Бриселу и да ће том приликом заштита српског народа на Косову и Метохији бити истакнута као снажан захтев.

Александар Вучић је на питање о томе како се може помоћи Србима на Косову и Метохији на које се константно врше притисци рекао за тв Пинк да ћемо се борити и бринути о нашем народу колико можемо и преко међународне заједнице.

Вучић је поводом случаја Драгице Гашић повратнице у Ђаковицу рекао да је њен случај само парадигма о томе колико им смета једна земља.

Вучић је рекао и да не може да верује како се о томе извештава у појединим нашим медијима.

Напомиње и да Србија од 1999. године и 2008. године нема фактичку власт на КиМ и да ништа не може да предузме мимо међународне заједнице да би заштитла те људе, али да ће се помоћи на друге начине колико се може.

(извор: РТС)

Повезани чланци

Back to top button