Стано: Санкције ЕУ остају на снази, резултати изобра не доприносе попуштању тензија

Мере уведене Приштини и даље остају на снази будући да резултати избора за смену градоначелника, који су у недељу одржани на северу, не доприносе смиривању тензија, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано за приштински портал Репортери.  

Стано је рекао да резултат гласања не доприноси попуштању тензија и отварању пута за повратак Срба у институције Косова, што је као суштински важно наглашено за нормализацију односа.

Како пише овај приштински медиј мере против Косова остају на снази, али се упозорава да ће Савет расправљати о мерама ЕУ на основу извештаја високог представника Жозепа Бореља о испуњавању захтева ЕУ.

„ЕУ изражава жаљење што су Срби на северу Косова изгубили прилику да остваре своје право гласа и бирају градоначелнике који би били истински репрезентативни. Резултат не доприноси попуштању тензија и отварању пута за повратак Срба у институције Косова, што је од суштинског значаја за нормализацију односа. Што се тиче мера, у складу са својим Закључцима од 12. децембра 2023. године, Савет ће разматрати мере ЕУ на основу извештаја високог представника о испуњености захтева ЕУ“, наводи се у одговору Петра Стана.

Портпарол ЕУ је рекао да је Косово омогућило организовање гласања, отворивши пут новим изборима. Међутим, одлука политичких партија косовских Срба на северу да се повуку из процеса и позивају на бојкот, довела је, како је додао, до низа тешкоћа.

„Савет је 12. децембра 2023. године позвао да се превремени избори на северу Косова одрже што је пре могуће и да косовски Срби учествују активно, без икаквих предуслова.

Одлука политичких партија које представљају косовске Србе на северу да се повуку из процеса и позову на бојкот довела је до бројних потешкоћа, укључујући и стварање неколико бирачких одбора без иједног српског члана.

Такође и одлука директора школа на северу које раде по српском наставном плану и програму да не дозволе отварања биралишта у шкослким објектима  само неколико дана пре дана гласања, створила је озбиљне изазове за Централну изборну комисију. То је такође отежавало приступ грађана тачним информацијама о новим локацијама бирачких места“, рекао је Стано за Репортери.

(Репотрери)

Повезани чланци

Back to top button