Стано: ЗСО као део свеобухатног споразума Београда и Приштине

Да ли је Европска унија прихватила агенду Приштине према којој ће званични Брисел Београду понудити Заједницу српских општина као део свеобухватног споразума, о овоме пише Политика у данашњем издању.

Иако је стар већ седам година и додатно „цементиран“ 2015. године, споразум о формирању Заједнице српских општина још је само у папирима. Судећи према изјавама званичника Европске уније, у Бриселу су све ближи томе да пристану на остварење захтева албанске стране да се ЗСО одложи до склапања свеобухватног споразума Београда и Приштине. Упркос свему, портпарол ЕУ Петер Стано каже да нема кризе у дијалогу Београда и Приштине и да процес у Бриселу напредује. ЗСО ће, као је јуче рекао, свакако бити на столу, али не у понедељак, за када је најављен па одложен састанак експерата две стране.

„Будимо јасни, ово питање мора бити решено као део свеобухватног споразума, како је договорено на првом састанку лидера у јулу, а потврђено седмог септембра“, навео је Стано и поручио да је намера ЕУ да обезбеди најбоље услуге да би помогла Београду и Приштини да превазиђу било каква неслагања како би дошли до коначног и правнообавезујућег споразума.   

Повезани чланци

Back to top button