Странке слободе и правде предлажу иницијативу о КиМ

Странка слободе и правде је на седници Председништва усвојила иницијативу о формирању посебне комисије у Скупштини по питању Косова и Метохије, коју ће у уторак изнети и предложити посланичка група Уједињени, међу којима је и ССП.

Како је медијима пренео председник ССП-а Драган Ђилас, у иницијативи се предлажу два принципа – поштовање Устава и Резолуције 1244 Савета безбедности, као и спремност Србије да са властима у Приштини разговара о свим проблемима, осим о признању Косова.

„То је иницијатива да се у скупштини формира посебна комисија коју би чинили представници свих посланичких група, али би у ту комисију били позвани и представници САНУ, универзитета у Србији као и представници СПЦ, невладиног сектора“, рекао је Ђилас.

Он је навео да је ССП за то да се направи национални консензус, те да сви стану иза заједничког текста који би усвојио парламент на предлог комисије, а који би, каже, показао ставове већине који живе у Србији.

Ти ставови су, рекао је Ђилас, смањење поделе у друштву и смањење коришћења теме КиМ за стицање политичких поена.

Додао је да би иницијативу могле да подрже све странке у парламенту.

„А онда из тог документа можемо да разговарамо о начину како се воде ти преговори, шта ће бити наши конкретни предлози. Дошао је крајњи моменат да омогућимо људима српске националности да остану да живе на КиМ и да имају нормалан живот, то је најважније“, рекао је Ђилас.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button