Штрпце: Срби протестовали због безсправне градње албанског бизнисмена, Тужилаштво подигло оптужнице против њих

Тужилаштво у Урошевцу подигло је оптужницу против седморице Срба који су  21. маја 2022. године у Севцу код Штрпца протестовали против бесправне градње коју је предузео албански бизнисмен из Приштине Б.М.

 Како је саопштено из општине Штрпце одлука Тужилаштва из Урошевца је доказ инититуционалног притиска на гграђане и локалну самоуправу.

„Општина је као институција у овом случају предузела све правне кораке почевши од  забране градње до кривичне пријаве против лица Б.М. због уклањања инспекцијских трака и наставка радова. Против прекршиоца закона Б.М. од стране надлежних институција нису предузети никакви кораци, већ се то чини против недужних мештана Севца“, наведено је у саопштењу.

 Додаје се да је Општина Штрпце додатно добила допис од Министарства просторног планирања и инфраструктуре, а поводом жалбе Б.М. у коме се загтева да се случај поново разматра, док је у међувремену, и поред спора око власништва над земљиштем, суд донео олуку у корист Б.М.

„Све ово указује на очигледну намеру да се и против одлука извршне и локалне власти, против петиције грађана која је једногласно подржана од стране Скупштине општине Штрпце, делује у корист оних који сумњивим методама желе да остваре своје циљеве“, наглашава у саопштењу руковдсто Општине Штрпце.

Наводи се да ће се локална самоуправа, свим правним и демократским средствима до краја  борити против оваквих и сличних случајева.

„Општина Штрпце ће у пуном капацитету стати уз своје грађане који су неоправдано позвани на одговорност. Заједно, без обзира на све, одупрећемо се свим притисцима који су када је општина Штрпце у питању постали свакодневница. Јасно нам је и зашто је то тако. Представнике међународних мисија и организација на Косову ћемо такође обавестити о овом, још једном, проблему уз веру да ће неко напокон да реагује и стане на пут институционалном насиљу над грађанима Штрпца“, закључује се у саопштењу.  

Повезани чланци

Back to top button