Студенти за децу Космета од срца

У првој недељи фебруара Независна асоцијација студената (НАС) завршила је поделу 13 890 поклон пакетић на 177 локација на Косову и Метохији где живи макар и једно српско дете.

Независна асоцијација студената ,,Сви за Космет“ из Београда, око Савиндана, делила је светосавске пакетиће деци широм Косова и Метохије.

Волонтери ове организације, међу којима је било и троје деце, су од 18.- 31. јануара боравили на Косову и Метохији, обилазили градове, села и засеоке у којима живи макар и једно српско дете и уручили им поклон пакетиће.

Новчане прилоге за овогодишњу акцију волонтери НАС,, Сви за Космет“ прикупљали су на пунктовима у 78 градова, у 12 држава Света, а у Србији и Републици Српској су осим новчаних прилога прикупљани и робни прилози. Укупно је упаковано симболичних 13890 пакетића, који су подељени на 177 локација на Косову и Метохији.

«Богу хвала, опет смо успели, опет нам је Господ допустио да се нађемо на овом лепом месту, пуном љубави и где нам се дешава, дефинитивно, једна од лепших ствари у животу», рекао је Зоран Ћирић, представник организације Сви за Космет.

«Ово је шеста година како правимо акцију поделе пакетића деци на Косову и Метохији и ове године је остварен невероватан резултат који у ствари говори, Богу хвала, о томе које поверење имају донатори у нас и ми се радујемо томе и овом приликом им се захваљујемо. Ове године смо симболично направили 13.890 пакетића, и то је заиста сјајан резултат с обзиром на ситуацију проузроковану вирусом ковид 19.  Поклони су обезбеђени уз помоћ новчаних и робних прилога пристиглих са разних страна, а вредност ове акције, је око 200 000 евра, што је мнго више од прошле године. Велики допринос су дали људи из читавог света, од Аустралије до Америке и могу да истакнем велики труд и појединаца и једне одређене групе људи у Републици Српској који су сакупили два пуна камиона слаткиша и плус новчане донације. Штандове за прикупљање пакетића смо имали и широм Србије. Ово је наша празнична акција и осим пакетића ми помогнемо и одређени број породица, светиња, народне кухиње и тамо где је нешто потребно. Што дуже радимо, људи имају све више поверења у нас. Више учесника у нашим акцијама показује колико људи мисле о Косову и Метохији, и колико смо заправо успели у нашој намери да пренесемо информације о томе шта се дешава на овим просторима и колико је важно да ми пружамо пажњу овде људима који страдају и пролазе кроз разне муке опастајући. Организација ,, Сви за Космет“ све пројекте везане за Косово и Метохију ради у сарадњи са Епархијом рашко – призренском, и са благослов Епископа Теодосија. Уз помоћ Епархије пакетићи су транспортовани на Косово и Метохију, а у подели на терену је помогао и владикин ђакон Братислав Богдановић који је и представник организације на Косову и Метохији.  Отац Братислав је и по одласку волонтера, у првој недељи фебруара, наставио да дели пакетиће у местима до којих они нису стигли.

Новина у овој акцији је била што су хуманитарци на Савиндан из гњиланског краја прешли административни прелаз и пакетићима обрадовали и малишане у Бујановцу, Прешеву и Врању, где су били гости владике Пахомија. Сви за Космет је у дане око Божића послала и 400 поклон пакетића деци на Банији чије су куће пострадале у земљотресу. Већи број прикупљених пакетића је ове године омогућио да их добију сва деца до 8.разреда, за разлику од ранијих година када су их добијали само ђаци нижих разреда. Деца су добила пакетиће, а ми смо стекли нова сазнања, упознали нове људе, нове ситуације, проблеме и неке нове светиње. Тако да дефинитивно ово је један лепа акција која се надамо се да ће трајати још дуго», рекао је Ћирић.

НАС,, Сви за Космет“ је у новогодишњој акцији помогла и неке породице које су претрпеле штету у кућама и на имањима за време великих поплава, а за 20 000 динара купили су чизме како би са ХО ,,Мајка девет Југовића“ и ХО ,,Срби за Србе“ помогли најугроженијама.

,,Сви за Космет“ учествују и у обнови цркве Светог Николе (Рајкове цркве) у Призрену, и тако дају допринос иницијативи призренског пароха Јована Радића и људи окупљених око њега да се ова црква обнови.

Константно помажу и Народне кухиње у којима се због тешке материјалне ситуације хране и читаве породице.

«У години за нама били смо активни по Ораховцу, по Метохији и по косовском делу. Истичем да на Косову и Метохији живи велики број Срба» -каже Ћирић.

«Иако многи мисле да нас је мало, ја знам да нас има бар 120 000. И увек се јављају неке потребе, често некоме треба да се помогне, некоме да се спаси живот. Помагали смо и у прикупљању новца за неке скупе лекарске потребе. Уз организације ,,Срби за Србе,“,, Млади за Космет“, Фондације ,,Делије“, уз свештенство, уз народ, уз људе који нам дају информације, уз гостопримство људи који на овим просторима живе, ми смо успели да помогнемо многим породицама, али се нове потребе јављају. Што дуже радимо, људи имају више поверења у нас, расту донације, а расту и захтеви. До већих донација се стиже само ако се ради поштено, транспарентно,а ми се трудимо да све реализоване акције прикажемо у извештају на нашем сајту-рекао је Зоран који је и овог пута са Косова и Метохије послао поруку:

«Најбитније је да не спавамо, да као народ радимо што је до нас. Да покажемо колико волимо своју нацију, своје место, своју земљу. Сваки човек, сваки Србин да се потруди да бар једном посети Косово и Метохију, не само због људи који ту живе већ и због себе. Косово и Метохија су  наша духовна и телесна храна, и зато дођите и осетите то,  доживите наш српски Јерусалим,  будите део приче о Косову и Метохији. Само жеља и мало труда, а Бог ће отворити пут».

Симболичних 13890 пакетића, је подељено на 177 локација на Косову и Метохији и то:

1213 пакетића је подељено у местима: Гуштерица, Добротин, Ливађе, Лапље село, Чаглавица, Преоце и Угљаре, 926 пакетића у местима Дрен, Црепуље, Вељи Брег, Лучка Река, Бања, Буба, Брњак, Зубин Поток и Зупче, 232 у селима : Прековце, Зебинце, Извор, Бостане, Јасеновик, Дреновце, Одевце, Рајановце, Томанце, Пауновци, Филиповац, Лаушевци, Угманци, Чуљковци, Бољевце, Влајковци, Царевце, Јастребац, Трнићевце и Тодорци,  1360 у Косовској Каменици, Беривојцу, Ропотову, Ранилугу, Кормињану, Шилову и Кусцу а 869 пакетића је подељено у Штрпцу, Севцу, Поповцу, Готовуши, Брезовици и Врбештици. Пакетиће је добило 1149-оро деце из места: Грачаница, Кузмин, Лепина, Скуланево, Суви До, Радево, Батусе и Сушица, а 466 слатких поклона је стигло до малишана из Грачанице, Гуштерице, Добротина, Липљана, Старог Грацка, Рабовца, Брњице и Бабиног Моста. У Прилужју, Племетини и Грацу је подељено  344 поклона, а 820 деци из Витине, Бинача, Врбовца, Клокота, Цернице, Партеша, Будриге, Пасјана, Коретишта и Страже. На  Савиндан је 625 пакетића уручено малишанима у Бујановцу, Караднику, Раковцу, Паралову и Понешу. У  Ораховцу, Великој Хочи и Гораждевцу је уручен 261 пакетић, а  101 у повратничким селима Осојане, Видање, Црколез, Суво Грло, Бање. У местима Лепосавић, Лешак, Горња Сочаница, Вуча, Бањска, Сочаница, Жеровница, Гојбуља и Вучитрнска Бањска поклонима обрадовано 1596 малишана, а још 1873 пакетића је подељено малишанима из Косовске Митровице и Звечана. Пакетићи су уручени и члановима Удружења родитеља деце са потешкоћама у развоју ,, Подржи ме“ у Косовској Митровици.

Екипа хуманитараца је на крају посете обишла и планинска села на северу покрајине: Миоковиће, Земанице, Витановиће и Миолиће и поделила 101 пакетић.

«Свако место које смо посетили, и свако дете са којим смо се срели је показало да се труд свих који су учествовали у акцији исплатио», рекао је по завршетку посете Косову и Метохији председник организације Сви за Космет Зоран Ћирић.

Ипак је на нас, а посебно на дечаке који су нам били у екипи, најемотивније деловала посета Белом брду, где смо однели само три поклона. Тамо смо отишли теренким возилима, уз помоћ домаћина из реда свештеника,  јер су у зимско доба тешко приступачна места. Због осмеха само три детета смо се упутили до скоро па напуштеног некадашњег рударског насеља подно врхова Копаоника. Места где је време одавно стало. Места где још само неколико мештана одолева времену и тешкој животној ситуацији и условима. И тамо нас је чекао мали Михајло и радовао се неизмерно грудвању и дружењу са дечацима из наше групе.

У сарадњи са Епархијом рашко-призренском 25 пакетића је отишло на подручје угрожено од поплава, као и 300 за свештеничку децу

Оливера Радић

(извор: Јединство)

Повезани чланци

Back to top button