„Света Литургија, дело важније од живота“ – духовна трибина у Грачаници

Духовна трибина на тему “Света Литургија-дело важније од живота” на којој ће говорити отац Исидор Јагодић проректор Богословије „Свети Кирило и Методије“ у Призрену оджаће се у уторак 28. марта 2023. године у 19 часова у Дому културе у Грачаници.

Св. Литургија је најважније богослужење хришћанске Цркве, зато што се на њој, у виду хлеба и вина, приноси Богу тајанствена жртва Тела и Крви Господа Исуса Христа, а којом се причешћујемо, ради нашег освећења и сједињења са распетим и васкрслим Христом.

Литургија је жртва, која се заснива на Голготској жртви Христовој, и она се понавља у њеном бескрвном облику, жртвујући посвећени хлеб и вино. Поред тога Литургија је тајна и заснована је на речима Христовим, упућеним Апостолима на Тајној вечери: ‘‘Узмите, једите, ово је тело моје… Пијте из ње сви, јер ово је крв моја Новога завета, која се пролива за многе ради отпуштења грехова”(Мт. 26,28). Причешћујући се на Литургији Телом и Крвљу Христовом, односно самим васкрслим Христом, ми испуњавамо ову значајну Христову заповест. 

Епархија рашко – призренска и Дом културе у Грачаницици духовне трибине организују сваког уторка у току трајања васкршњег поста. 

Повезани чланци

Back to top button