Светлана Вукмировић добитница награде листа Јединство, због забране уласка на КиМ признање јој уручено на Мердару

Доделом награде „Мирко Чупић“ коју лист Јединство традиционално додељује за новинарску храброст у извештавању данас је на административном прелазу Мердаре уприличен други део прославе – 79 година рада и постојања јединог штампаног листа на КиМ на српском језику.

Директорка НИЈП „Панорама – Јединстсво“ Рада Комазец рекла је да је овај лист оставо веран истини и Косову и Метохији иако су се мењали системи,људи и адресе.

„Сама чињеница да ми на административном прелазу настављамо наше славље, доделу награде „ Мирко Чупић“ за новинарску храброст говори у каквом стању се налазе и српски новинари и српски медији и српски народ на Косову и Метохији“ , рекла је  Камазечева.

Светлана Вукмировић дугогодишња новинарка РТС-а, којој су приштинске власти забрањен улазак на Косово и Метохију овогодишња је добитница награде „Мирко Чупић“.

Колеге су и данас подржале Светлану у њеној борби за истину, фото: Д. Зечевић

„ Светлана је аутор емисије „ ПРАВО НА СУТРА“, до 2018. године није било проблема на прелазима али су они почели од тренутка када је у оквиру пројекта ЕУ „ БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ“ и Канцеларије за Косово и Метохију, РТС почео серијал „ПРАВО НА СУТРА“ који се бавио узурпираном имовином Срба. Истините приче Светлане Вукмировић у емисији „ ПРАВО НА СУТРА“ изазвале су пажњу оних који то право оспоравају, тада су почели на прелазу Јариње да је задржавају и испитују, да би уследила и потпуна забрана уласка на родну земљу, Косово и Метохију, која траје већ годину дана“, рекла је новинарка Драгана Зечевић прочитавши образложење жирија.

Захваливши се на награди Вукмировићева каже да је за њу од велике важосто то што награда долази од нашег најстаријег и и јединог листа на Косову и Метохији.

„Сви знамо како је бити новинар, данас, на терену Косова и Метохије, тешко је било увек, тешко је и данас, то је знао и Мирко Чупић, који се борио као што се и ми данас боримо, али новинарство захтева и одређену врсту храбрости, коју не може никаква забрана, никаква сила да заустави“, рекла је Светлана Вукмировић, добитница награде „Мирко Чупић“.

Због забране уласка новинарки РТС-а на Косово и Метохију више пута је реаговало УНС, о томе су упознате све домаће и стране релевантне установе и институције. У знак подшке Светлани колеге су данас носили пароле „Слобода кретања за новинаре“, „Слобода Светлани“, „Стоп забранама“.

(РТВ Грачаница)

Повезани чланци

Back to top button