Светлана Вукмировић: Видимо се ускоро – „Право на сутра“ није само ТВ емисија то је наша мисија

Екипа РТС-а која од понедељка, на административном прелазу Јариње, чека дозволу приштинских власти да могу на КиМ данас је добила званично образложење да су за улазак требали да предају захтев 72 сата унапред. Светлана Вукмировић, једна  од уредница емисије „Право нас сутра“, објашњење из Приштине сматра неодговорним и смешним.  

После четири дана проведених на административном прелазу Јариње, власти из Приштине су се коначно удостојиле да екипи  Јавног сервиса Србије (РТС) одговоре да не могу на Косово јер нису у року од 72 часа унапред доставили захтев.

Једна од уреднице емисије „Право на сутра“ Светлана Вукмировић каже за портал Ризница. нет да је образложење које су добили крајње бесмислено.

Образложење које смо добили је крајње бесмислено, да не употребим неку грубљу реч, апсолутно не стоји и заиста је смешно. Не разумем како то одједном за новинаре из Србије важи правило да долазак на Косово и Метохију морају  да најаве 72 часа унапред. Колико сам ја упозната ово правило важи само за политичке представнике, а не и за новинаре“, рекла је Вукмировићева.

Додаје да немушто објашњење Приштине може да се разуме само као неспремност овдашњих институција које су, како наводи, очекивале да ће новинари РТС-а отићи са прелаза још у понедељак, без званичног објашњења и појашњења због чега не могу да уђу на Косово.

Она подсећа да су од првог дана задржавања на прелазу у контакту са официром за везу Београда и Приштине Дејаном Павићевићем и да је о овом случају обавештен званични Брисел.

„Ми смо били у сталном контакту са официром за везу Београда и Приштине, а о забрани је упознат и Брисел, тако да је ово образложење које смо добили неозбиљно за косовске институције које се издају за крајње демократске.

Ауторка емисије „Право на сутра“ је рекла да се са екипом после четири дана проведених на прелазу враћа за Београд али само на кратко.

„Право на сутра није само ТВ емисија то је наша мисија“, рекла је Вукмировићева за Ризницу.  

УНС и Друштво новинара Косова и Метохије јуче је у знак подршке колегама са РТС-а на кратко блокирало аднинистративи прелаз Јариње захтевајући да се поштује слобода извештавања и говора као и неометан рад новинара и дописника српских редакција.

Осим новинарима јавног сервиса Србије у недељу 14. фебруара на прелазу Јариње био је забрањен улаза и екипама ТВ Краљево и РТВ Пинк.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button