Тужилаштво подигло оптужницу против лекара који су радили у српској амбуланти у Приштини

Основно тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу против Н.П. и Е.И. због наводног незаконитог обављања медицинске и фармацеутске делатности мимо косовског система.

Оптужњица је, како се наводи, подигнута јер су ове две особе затечене током полицијске контроле у објекту у центру Приштине у којем су Србима и особама других националности, пружане медицинске услуге према систему Министарства здравља Владе Републике Србије.

Оптуженима се на терет ставља и наводна производња  и дистрибуција штетних медицинских производа.

Према оптужници, “окривљени су од неутврђеног датума, непрекидно до 31. јануара 2024. године, у објекту (анексу) при Полицијској станици Центар у Приштини, ради незаконитог профита од економске користи, представљајући се као члан НВО и као лекар, пружали медицинске услуге и третмане грађанима Косова, а да нису лиценцирани и овлашћени од релевантних институција Косова, и за које услуге имају редовна месечне уплате од државних органа Србије, у износу до 1.700,00 евра”.

“Такође, истог датума, времена и места, након спровођења налога за контролу од стране полиције у Приштини, код наведених окривљених пронађени су биљни и медицински производи без маркица Косова и без порекла, а који служе грађанима Косова без неопходних провера од стране овлашћеног лица или институције, које су угрозиле животе и здравље грађана”, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Тужилац је предложио суду да окривљени буду оглашени кривим и кажњени по закону за кривична дела која им се стављају на терет, као и да се лекови и медицински производи одузму и конфискујј по правном поступку.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button