У Београду се одржава Свесрпски сабор

У Београду се одржава Први свесрпски сабор под називом „Један народ, један сабор – Србија и Српска“. Сабор је почео у Храму Светог Саве одржавањем молебана за Републику Србију и Републику Српску.

На Свесрпском сабору учествују председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Републике Србије Милош Вучевић и званичници највиших институција Србије и Републике Српске, представници Срба из региона, као и црквени великодостојници Српске православне цркве.

Након молебана ће се одржати састанак Вучића и Додика, као и српског члана Председништва БиХ, председника народних скупштина Србије и Републике Српске и председника влада Србије и Републике Српске са српским патријархом Порфиријем.

Планирана је заједничка седница две владе, као и заједнички уметнички програм ансамбала из Србије и Републике Српске.

Осим у главном граду, програми су планирани широм Србије.

Где има Цркве има и нашег народа, тамо где нема цркве и где се народ удаљи од Цркве, он одумире и престаје да постоји, рекао је патријарх Порфирије у беседи.

Један смо и недељив народ где год живели, поручила је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић на друштвеним мрежама.

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да ће се на Свесрпском сабору у Београду показати не само јединство нашег народа, ма где се он налазио, него и послати порука пријатељства, сарадње и солидарности у заједничком погледу на будућност.

„Свесрпски сабор потребнији нам је него икад. У овом часу, у којем се наша земља налази пред искушењима, у часу у којем се суочавамо с великим изазовима који угрожавају голи опстанак нашег народа на Косову и Метохији, председник Вучић препознао је нужност окупљања наше опције и удруживања свесрпских снага у очувању заједништва и стабилности на нашим просторима“, рекао је Ђурић за данашњу „Политику“.

У Палати Србија се после молебана у 10.30 одржава састанак Вучевића и председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића.

Потом ће се састати председници влада Републике Србије и Републике Српске, председник Републике Србије и Републике Српске, српски члан Председништва Босне и Херцеговине, председници народних скупштина Републике Србије и Републике Српске и патријарх српски.

Заједничка седница влада Србије и Републике Српске одржаће се у подне у присуству двојице председника и црквених великодостојника, након чега ће бити размењени потписани докуменати.

Вучић и Додик ће у 14 часова са ресорним министрима две владе обићи ветеране.

Централно обележавање манифестације Један народ, један сабор – Србија и Српска“ почеће у 17 часова на Тргу Републике, а ватромет је планиран у 21 час из Парка Републике Српске на левој обали Саве.

Први пут на једном месту окупиће се готово сви фолклорни ансамбли Србије и Републике Српске. Око 2.500 играча из чак 48 културно-уметничких друштава показаће сплет српских народних игара на београдском Тргу републике.

(Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button