У недостатку консензуса, датум локалних избора остаје 17. октобар

Косовска председница Вјоса Османи изјавила је да опозиционе парламентарне странке не прихватају одлагање локалних избора, тако да остаје да датум њиховог одржавања буде 17. октобар.

Османи је рекла да упркос препоруци Института за јавно здравље о негативном утицају избора на епидемиолошку ситуацију, мишљење опозиционих странака није било за одлагање изборног процеса.

„Једини начин за одлагање избора је постизање споразума између владе и опозиције“, рекла је Османи на конференцији за медије у Приштини, након састанка са представницима владајућих и опозиционих странака.

„Поштујем став политичких партија, али се не слажем са њима. Најдуже одлагање избора било би два месеца, како би здравствено особље имало времена да контролише ситуацију“, објаснила је Османи.

И председник владајућег покрета “Самоопредељење” Аљбин Курти рекао је да је за одлагање  избора како не би дошло до новог таласа заражавања, али да ће се поштовати свака донета одлука.

„Неће се гласати једном, имаћемо и други круг. С обзиром на све ове елементе, било би мудрије да се поштује процена професионалаца Института за јавно здравље“, навео је Курти.

Представници опозиционих странака су казали да су против одлагања избора, окрививши владу за лоше руковођење епидемијском ситуацијом на КиМ.

„У тренутној ситуацији, дао сам предлог за скраћење изборне кампање и како сте обавештени, добио сам одговор од АБК -а и ДПК -а. Нисам добио одговор од Куртија. Одлучили смо као ДСК да водимо кампању пет дана или да је уопште не буде. Није било договора о одлагању избора и ово је добар дан за демократију“, рекао је Љумир Абдуџику, председник Демократског савеза.

Председник Демократске партије Мемљи Краснићи рекао је да поред здравља грађана, треба да постоји и демократско здравље, додајућ да верује да неће бити одлагања избора.

(извор: агенције)

Повезани чланци

Back to top button