Уколико Београд не изручи Радоичића, међународна заједница ће строже деловати запретио аутор европске Резолуције о Бањској

Аутор недавно усвојене Резолуције о сукобу у Бањској и посланик Европског парламента Тонино Пицула изјавио је да уколико Милан Радоичић не буде изручен Приштини, то ће закомпликовати ионако тешке односе Србије и тзв. Косова.

„Одбијање изручења може само додатно закомпликовати ионако тешке односе Србије и ‘Косова’. Осим тога, потенцијалне реакције међународне заједнице могу резултирати још строжим политичким и дипломатским деловањем према Србији“, рекао је Пицула у интервјуу за „Нову“.

Додао је да је у поменутој резолуцији коју је усвојио ЕП наведено да рестриктивне мере које очекују Србију обухватају замрзавање имовине и забрану путовања против дестабилизирајућих актера на северу Косова, попут Милана Радоичића, који је преузео одговорност за организовање инцидента у Бањској.

Упитан да ли ће Србија сарађивати у истрагама, како се апелује у Резолуцији, Пицула је рекао да Србија не мари на апеле, чему иде у прилог чињеница да није увела санкције Русији иако су с тим у вези стизали много јачи притисци из ЕУ.

„Што се тиче сарадње Србије, тешко је с апсолутном сигурношћу потврдити њен ангажман у расветљавању конфликата, а када Србија и сарађује, често то чини с ‘фигом у џепу’. Када је овај инцидент дошао на дневни ред Европског парламента, више од 90 посто посланика осудило је тај догађај. Желе промену политике ЕУ према дијалогу који очито не функционише, те иновативнији приступ тренутних водитеља процеса како би му се вратила веродостојност“, истакао је Пицула.

Србији су намењене рестриктивне мере, а тзв. Косову укидање истих како би се тамошњи политичари приволели на наставак дијалога.

„Европски парламент тражи укидање рестриктивних мера против Приштине због начина којим су уведене након озбиљног мајског инцидента када је одговорност приписана искључиво косовској страни. То не значи да су сви споразуми већ спроведени, јер нажалост нису, али је то део настојања да се обнове преговори и подстакне постизање неопходног компромиса“, рекао је Пицула.

Европосланик се дотакао и питања одговорности за дешавања у Бањској председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, те констатовао да ће само дубинска истрага открити све релевантне доказе и информације.

Русија као фактор дестабилизације на Западном Балкану

Напоменуо је да је Европски парламент неколико пута већ изразио дубоку забринутост због ситуације на Косову и потеза српских власти, нарочито због односа Београда с Русијом и Кином.

„Ово представља додатни фактор који се узима у обзир приликом разматрања потенцијалне упућености и укључености српских лидера у ову ситуацију. Ова је ситуација озбиљан изазов и тест за све актере у региону“, додао је Пицула.

Аутор Резолуције у којој се напомиње да је неопходно појаснити потенцијалну улогу Русије у нападу у Бањској истиче да управо та земља настоји да наруши ситуацију на Западном Балкану.

„Русија годинама континуирано покушава да дестабилизује Западни Балкан. Иако за сада још нема непобитних информација о уплетености Русије у вези с нападом у Бањској, многи су забринути због све заоштренијих геополитичких односа који се преламају широм региона. Србија, која није увела санкције Русији, одржава блиске односе с Кремљом. Александар Вучић има контроверзне позиције према ЕУ, а изразито афирмативне према Москви и Пекингу што додатно појачава пажњу Запада на геополитичку динамику у регији“, закључио је Пицула за „Нову“.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button