УНМИК: Осигурати безбедно окружење за новинаре на КиМ

Специјални представник генералног секретара и шеф УНМИК-а Захир Танин позвао је на осигуравање безбедног и подстицајног окружења за новинаре на КиМ, саопштено је из УНМИК-а.

Танин је указао на важност обезбеђивања и погодног окружења које омогућава новинарима из свих заједница да ефикасно истражују и извештавају о питањима која утичу на КиМ, како и приличи плуралистичком и демократском друштву, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Танин је изразио жаљење због напада и застрашивања новинара после недавних инцидената, као и због ограничења њихове слободе кретања.

„Такви инциденти стварају окружење страха и аутоцензуре која људима на КиМ одузима право да знају. Новинарство игра критичну функцију јачањем одговорности и приступа информацијама у борби против криминала и корупције”, додаје се.

Танин, стога, позива косовске власти да одмах истраже нападе и претње новинарима и подстиче их да обнове своје напоре како би обезбедили неограничено остваривање слободе медија и права на информисање, додаје се у саопштењу.

(извор: Танјуг – Политика)

Повезани чланци

Back to top button