УНС Косово: Додељена признања Бели и Црни божур

Удружење новинара Србије на Косову уручило је адвотаку Дејану А. Васићу и историчару Александру Гуџићу признање „Бели божур“, за најбољу сарадњу са новинарима и медијима  у 2020. години.  „Црни божур“ за најлошију сарадњу са медијима ове године припао је директору Клиnичко-болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници Братиславу Лазићу. Црни божур је и ове године остао неуручен.

„Адвокат Дејан А. Васић је, у највећој мери, обухватио читаву једну област из које не долази превише информација и вести. До јавности већином стижу тешко разумљиве, флоскуле које разуме мали број људи. Васић једноставним и прецизним језиком објашњава сложену правну материју из косовског законодавства. Ово је посебно важно јер се раздојеност етничких заједница, језичке баријере и сложеност правног система чак и за медијске професионалце показују као непремостиве препреке. Васић се показао као нека врста споне са јавношћу и увек се одазивао и у најосетљивијим процесима повезаним са оптужбама за ратне злочине, као и судским процесом за убиство Оливера Ивановића. Он се са истом преданошћу јавља локалним редакцијама и великим националним медијима”, наводи се у образложењу УНС-а на Косову за Дејана А. Васића, који се захвалио на признању.

„Јесам се заиста трудио да колико год је то у мојој моћи и колико год ми  време дозвољава да новинаре, јавност обавестим о предметима на којима сам радио. У суштини и та саопштења која су новинари добијали од мене су била везана за посао којим се бавим, а превасходно за људе које сам све ове године пред косовским судовима бранио и заступао. С те стране можда део заслуга за ову награду иде и борби тих људи за истину, за правду, за један другачији третман косовског друштва према њима“, рекао је адвокат Васић.

“Историчар Александар Гуџић је ново лице у јавном животу овог простора које је донело свежину, отвореност и сталну доступност колегама и медијским кућама. Његове анализе савремених догађаја као и осврти на прошлост показали су да постоји независно и аналитичко мишљење изван доминантног политичког наратива. Стрпљивост и уравностеженост у објашњавању сложених феномена наше стварности показали су да критичко мишљење није осуда, напад и понижавање оних који другачије мисле и говоре”, наведено је у образложењу УНС-а на Косову за Александра Гуџића, који је запослен у Дому културе у Грачаници.

„Морам признати да сам изненађен и да негде нисам очекивао да ћу добити ово признање, јер сматрам да сам само радио свој посао. Долазећи данас размишљао сам да ли да говорим о мојој сарадњи са медијима везано за аналитику косовске политичке сцене и прилика или о значају медија у области културе и тој сарадњи Дома културе са медијима – одлучио сам се за ово друго из једног разлога. Сматрам и мишљења сам, а то је негде и политика куће коју представљам, да су медији важни и сарадња културних институција са медијима је важна у промовисању високе културе која је значајна за развој сваког друштва па и овог нашег“, казао је историчар Александар Гуџић.

Плакета „Црни божур“ за најлошији однос према новинарима и медијима додељена је Братиславу Лазићу, директору Клиничко-болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници. Лазић се данас није појавио на церемонији доделе, тако да је Црни божур и ове године остао неуручен.

“У времену пандемије вируса КОВИД 19 др Братислав Лазић је у највећој мери избегавао појављивање пред медијима и новинарима. У почетном периоду пандемије било је потребно извршити велики притисак како би се уопште организовала конференција за штампу доктора Лазића и одговорних који су задужени за борбу против вируса. Након позива и притиска да се конференције одржавају и да медији и грађани имају право на истините и правовремене информације, обећано је редовно одржавање конференција за медије али се и од тога одустало. Доктор Лазић је наставио да избегава одговоре на новинарска питања, у мањем обиму селективно је бирао медије којима ће давати изјаве, а забележене су и отворене изјаве нетрпељивости против појединих редакција и новинара. Због оваквих поступака који трају у једној од најтежих година у савременој историји човечанства колеге новинари су се одлучили да доктора Лазића упозоре доделом плакете „Црни Божур“”, навео је УНС на Косову у образложењу.

Председник Удружења новинара Србје на Косову Будимир Ничић рекао да је без обзира што многи представници институција одбијају сарадњу са медијима и новинарима, да то неће обесхрабрити новинаре да раде свој посао.

“Треба да схвате да ми нисмо њихове пи ар агенције па да само обајвљујемо оно што они желе да кажу или њихова саопштења, него је наш посао да објављујемо оно што заправо они можда крију или не желе да се објави. Такође треба да схвате да ми новинарску причу можемо да направимо и без њих и њихових изјава. Боље би било и за нас и за њих и за јавност уопште,  да имамо и њихове изјаве, али треба да знају да нас неће спречити да свој посао радимо тиме што ће нас игнорисати, што нам се неће јављати на телефон, што неће одговарати на наша питања. Заправо, тиме не игноришу нас, него игноришу јавност и грађане, навео је Ничић.

Бели и Црни божур Удружење новинара Србије на Косову установило је 2014. године, с намером да укаже на позитивне и негативне примере сарадње и односа институција и појединаца према медијима и новинарима.

Досадашњи добитници Белог божура су: Општина Грачаница (2014), Прес служба Скупштине Косова (2015), председник Прогресивне демократске странке Ненад Рашић (2016), директор НВО Центра за мир и толеранцију Ненад Максимовић (2017), шеф Мисије ОЕБС на Косову Јан Брату (2018) и постхумно Оливер Ивановић (2018. године), координатори Ресурсног центра за нестала лица Милорад Трифуновић и Бајрам Ћеркинај (2019), адвокат Дејан А.Васић и Александар Гуџић ( 2020 ).

Досадашњи добитници плакете „Црни божур“ били су : Општина Партеш – Пасјане (2014), општина Штрпце (2015), заменик косовског премијера Бранимир Стојановић (2016), Српска листа (2017. и 2018. године) и Скупштина Косова ( 2019), директор КБЦ Приштина-Грачаница Братислав Лазић ( 2020 ).

Повезани чланци

Back to top button