УНС на Косову уручио захвалницу Јану Братуу

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић уручио је у име УНС-а на Косову, захвалницу шефу Мисије ОЕБС-а на Косову Јану Братуу за, како се наводи у саопштењу, допринос истини и за подршку медијским професионалцима“.

“Захваљујем вам  пре свега за ваш допринос истини и за подршку нашем Удружењу, нашим медијима, медијским професионалцима на Косову, а посебно вам се захваљујем за ваш допринос који сте дали расветљавању судбине и решавању случајева наших отетих и убијених колега”, рекао је Ничић.

Амбасадор Јан Брату који је завршио мандат на челу Мисије ОЕБС-а на Косову рекао је да је са Удружењем новинара Србије на Косову имао изузетну сарадњу по многим питањима, од којих су, како је казао, многа била тешка. Истакао је случајеве убијених и отетих новинара на Косову у периоду од 1998. до 2005. године и поручио да очекује да ће и његов наследник на челу Мисије ОЕБС-а у Приштини наставити да ради на овим случајевима.

“Ја сам приступио овом питању несталих и убијених новинара са једног људског аспекта, јер верујем да њихове породице заслужују да добију одговор. Такође верујем да некажњавање злочина води ка новим злочинима, а ако желимо да спречимо да се овакви злочини убудуће догађају, морамо да реагујемо на злочине који су се догодили некада”, казао је Брату.

Норвежанин Јан Брату, био је шеф Мисије ОЕБС-а на Косову од 2016. године, а пре тога је више од пет година био амбасадор Краљевине Норвешке у Приштини

“Хвала вам и на томе што сте током вашег боравка на Косову и током вашег мандата као шеф ОЕБС-а и као амбасадор Норвешке на Косову били пре свега професионалац, што сте показали да на Косову може часно и поштено да се ради посао уз уважавање свих без обзира које су вере и нације и ко се како зове и у том смислу мислим да сте високо подигли летвицу и остављате тежак задатак вашем наследнику, за кога се надамо да ће пратити тај ваш пут”, рекао је Будимир Ничић.

Брату се захвалио Удружењу новинара Србије на Косову на сарадњи у протеклом периоду, доприносу у заштити новинарске професије и напорима за расветљавање судбине отетих и убијених новинара на Косову.

“Увек сам настојао да будем професионалан и правичан и да слушам људе, да их разумем и желим да се захвалим вама и вашим колегама што сте ви помогли мени да разумем нека од ових веома тешких питања, јер сте ви и васе колеге били ти који сте ми помогли да разумем колико је важно ово питање несталих и убијених новинара на Косову. Мислим да је ово један добар пример како новинари, како удружење новинара и ОЕБС, могу заједнички да сарађују на одређеним питањима”, рекао је Брату у разговору са председником УНС-а на Косову.

Јан Брату ће од 1. Јануара 2021. године бити нови шеш Мисије ОЕБС-а у Београду.

Повезани чланци

Back to top button