Уставни суд поништо одлуку о Влади Авдулаха Хотија, избори за 40 дана

Уставни суд Косова је поништио одлуку о избору владе Авдулаха Хотија на основу жалбе коју је поднео Покрет „Самоопредељење“ Аљибна Курија поводом избора владе. Одлуком је наложено одржавање нових избора у року од 40 дана.

„На ревизијској седници одржаној 21. децембра 2020. године, Уставни суд је размотрио захтев: 1. КО 95/20.

На захтев Либурна Алијуа и још 16 посланика Скупшитне Косова у коме се захтевала оцена уставновисти скупштинске одлуке бр. 07 / В-014, од 3. јуна 2020. године, о избору Владе Косова, за који подносилац захтева тврди да није у складу са ставом 3 члана 95 о избори владе, а у вези са подставом 6 параграфа 3, члан 70 [Мандат посланика] Устава Косова.

28. марта и 20. августа 2019. године, Етем Арифи је правоснажном пресудом Апелационог суда осуђен на годину и три месеца затвора. 6. октобра 2019. године одржани су ванредни избори за Скупштину Косово. Етем Арифи се кандидовао и изабран за посланика. 27. новембра 2019. године, ЦИК је потврдио изборне резултате, а Етем Арифи је такође био на списку овлашћених посланика. 26. децембра 1919. године одржан је конститутивни састанак Скупштине на коме је потврђен мандат Етема Арифија. Од тада је Етем Арифи наставио да врши функцију заменика, иако је осуђен на правоснажну судску казну, за кривично дело, на годину и три месеца затвора.

 У овом уставном захтеву, 17 посланика Скупштине Косова оспорило је уставност Одлуке Скупштине бр. 07 / В-014, о избору Владе, издатом 3. јуна 2020. Подносиоци захтева тврде да је предметна одлука у супротности са Уставом, наиме став 3 члана 95 [Избор владе], у вези са подставом 6 параграфа 3 члана 70 [Мандат посланика] Устава. То је зато што је, према подносиоцима захтева, Етем Арифи такође учествовао у поступку гласања побијане одлуке, чији је глас био неважећи због његове казне од једне године и три месеца затвора, правоснажном судском одлуком.

 Суд сматра да је основно питање садржано у овом захтеву да ли је Етем Арифи имао важећи мандат у време доношења оспорене Одлуке о избору владе у Скупштину (у којој је он учествовао)“, наведено је између осталог у Образложењу одлуке Уставног суда Косова.

Повезани чланци

Back to top button