Век и по призренске Богословије

Празник словенских просветитеља Кирила и Методија  посебно се обележава у задужбини Симе Анрејевића Игуманова у царском Призрену где је већ 152 године ради Богословија названа по двојици светитеља.

Прослава дана призренске Богословије почела је светом архијерејском литургијом коју је уз саслужење свештенства рашко призренске епархије у храму Свегог Ђорђа у Призрену служио владика Теодосије.

Фото: Ризница

„Овде припремамо будуће пастире цркве Божије и учитеље свога народа. Зато се радујемо Господу овде, у граду где нема наших православних Срба, неколицина их је само остала, као сведоци оних који су живели овде пре нас.Али, нека они буду семе те будуће хришћане и ови ученици који овде завршавају Богословију и они одлазе свако по свом послушању и благосло у свог епископа и они постају апостоли, а све то даје наша Богословија“, рекао је владика Теодосије.

Славље је уприличио и хор саборне цркве Свети Георгије из Новог Сада. Призренска Богословија обележава 152 године постојања. Прекинула је рад након НАТО бомбардовања а са доласком међународних војних снага на Косово и Метохију. У  мартовском погрому 2004. била је запаљена. Године 2011. обновљена је и наставила са радом. Данас у њој учи 26 будућих богослова.  Школа није само стециште знања и васпитања већ свега  важног у српском генетском коду, подсећа професорка српске књижевности и језика др Валентина Питулић.

„Школа баштини традицију коју је започела још далеке 1871. године, када је основана. Да поменем Ивана Стњепановича Јастребова који је помогао да се школа оснује у оно тешко турско време. Сима Андрејевић Игуманов који је уступио своју кућу и то је прва школа на српском језику у тадашњој турској у којој су се школовали свештеници и учитељи. Ми имамо велики домаћи задатак да наставимо оно што су они започели“, подсетила је професорка Питулућ.

Фото: Ризница

Школовање у Призрену завшила је још једна генерација богослва. Михајло Антансковић кажу да ће их за град на Бистрици читавог живота везивати само лепе успомене.

„Када год би неко дошао и питао ме о Призрену рекао бих најлепше речи о школи о граду и људима са којима сам провео доста времена и који су ми помогли да себе изградим као једну нову личност и да себе изгадим као правог човека“, каже Антанасковић

Од када је пре 12 година поново успоставила рад до данас Богословију у Призрену завршила је осма генерација ђака.

У име Владе Републике Србије свечаности је присуствовала помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић. Гости Богословије били су и представници Владе Војводине и Републике Српске. 

(Радио Београд)

Повезани чланци

Back to top button