Велики петак, дан Христовог страдања

Православни верници обележавају Велики петак, дан који симболизује страдање Исуса Христа и његово распеће на крсту на Голготи. То је дан највеће хришћанске жалости, последњи у недељи Страдања, током кога не звоне црквена звона, пости се и фарбају ускршња јаја.

У глуво доба ноћи, уочи Великог петка, по предању, на трен и ветрови утихну, а реке и потоци се зауставе. Воденице застану и читав свемир тоне у тишину и тугу због Христове смрти. Такав је и дан који долази.

На Велики петак, Исус је одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата, који га је осудио да буде распет на крсту.

Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући.

На Велики петак се пости. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја.

Јаје је симбол обнављања природе и новог живота. Ускршње, црвено, подсећа на Христову крв проливену на Голготи и легенде – о јајима, која су у трену поцрвенела, као доказ Христовог ускрснућа.

Обичај фарбања јаја датира из 12. века, а на нашем поднебљу га је, највероватније увела црква, у 16. веку. Да су се јаја украшавала у том периоду, потврђују и турски извори који бележе обавезу, да се спахији, поводом хришћанског Ускрса, донесе на дар три, пет или 10 ускршњих јаја.

Крст
Фото: Ризница

Велики петак је дан жалости, али и увод и припрема за највећи и најродоснији празник – Ускрс.

У неким крајевима се зато данас пали ватра да би све зло изгорело, а и пост на води носи прочишћење како би душа и тело били достојни жрве Христове, чије се толико страдање, само васкрсењем могло наградити.

На Велики петак се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи са Благовестима. Од Великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на црквама, јер су она у православној цркви знак радости.

Распоред Богослужења на Велики Петак у Манастиру Грачаница

Велики Петак, 14. април 2023.

7:00 –  Царски часови

15:00 – Вечерње са изношењем Плаштанице

18:00 – Јутрење Велике Суботе са Статијама

Повезани чланци

Back to top button