Деск

Влада Србије: тим за заштиту спрских светиња

Влада Србије, уз подршку Српске православне цркве, формираће Специјални тим за заштиту светиња, односно српске и хришћанске духовне баштине, на просторима на којима живи српски народ, рекао је генерални секретар председника Републике Никола Селаковић наводећи да ће у тиму бити људи из струке, историчари и сви који могу да допринесу својим радом.

Никола Селаковић је, за РТС рекао да је после најаве председника Вучића, створено велико интересовање за тај специјални тим, за његов састав и задатке.

Задатак тима биће рад на заштити културне, историјске и духовне баштине, свега онога што народ зове светињама, „тамо где су угрожене физички, правно, по питању идентитета, оригиналности, настанка и порекла“.

Тим ће бити формиран у сарадњи са СПЦ, уз благослов патријарха и Синода, рекао је Селаковић и додао да ће поред представника цркве у њему бити и људи из струке, заштитари, историчари, историчари уметности и сви они који могу да допринесу својим радом.

Навео је да ће бити и прилике за ангажовање одређених личности и стручњака по позиву, јер није свака светиња иста.

Селаковић је напоменуо да је то поље толико широко и да држава у претходним временима није поклањала никакву или је поклањала недовољну пажњу овим питањима.

На питање о изградњи пута код манастира Високи Дечани, Селаковић је навео да је председник конкретно рекао да ће то поставити као једну од најбитнијих тема приликом обновљених разговора у Бриселу.

Наше је да алармирамо јавност и говоримо о томе у међународним, не само домаћим оквирима“, рекао је Селаковић.

Подсетио је и да је председник Вучић, приликом посете Ватикану, папи поклонио монографију о Саборној цркви Светог Николе у Новом Брду, у тренутку када се отворило питање идентитета те цркве.

„Ми смо изашли са унапред припремљеном озбиљном научном експертизом“, навео је Селаковић.

Истиче да ће се радити такве ствари и да би требало алармирати стручну и политичку јавност тамо где су споменици српске културне баштине угрожени.

„Ако шеф државе једну тему постави тако високо и да јој тако висок значај, онда је то императив за рад свих државних органа“, рекао је генерални секретар председника.

Извор
РТС
Тагови
Прикажи још

Повезани чланци

Back to top button
Close
Close