Влада Србије: тим за заштиту спрских светиња

Влада Србије, уз подршку Српске православне цркве, формираће Специјални тим за заштиту светиња, односно српске и хришћанске духовне баштине, на просторима на којима живи српски народ, рекао је генерални секретар председника Републике Никола Селаковић наводећи да ће у тиму бити људи из струке, историчари и сви који могу да допринесу својим радом.

Никола Селаковић је, за РТС рекао да је после најаве председника Вучића, створено велико интересовање за тај специјални тим, за његов састав и задатке.

Задатак тима биће рад на заштити културне, историјске и духовне баштине, свега онога што народ зове светињама, „тамо где су угрожене физички, правно, по питању идентитета, оригиналности, настанка и порекла“.

Тим ће бити формиран у сарадњи са СПЦ, уз благослов патријарха и Синода, рекао је Селаковић и додао да ће поред представника цркве у њему бити и људи из струке, заштитари, историчари, историчари уметности и сви они који могу да допринесу својим радом.

Навео је да ће бити и прилике за ангажовање одређених личности и стручњака по позиву, јер није свака светиња иста.

Селаковић је напоменуо да је то поље толико широко и да држава у претходним временима није поклањала никакву или је поклањала недовољну пажњу овим питањима.

На питање о изградњи пута код манастира Високи Дечани, Селаковић је навео да је председник конкретно рекао да ће то поставити као једну од најбитнијих тема приликом обновљених разговора у Бриселу.

Наше је да алармирамо јавност и говоримо о томе у међународним, не само домаћим оквирима“, рекао је Селаковић.

Подсетио је и да је председник Вучић, приликом посете Ватикану, папи поклонио монографију о Саборној цркви Светог Николе у Новом Брду, у тренутку када се отворило питање идентитета те цркве.

„Ми смо изашли са унапред припремљеном озбиљном научном експертизом“, навео је Селаковић.

Истиче да ће се радити такве ствари и да би требало алармирати стручну и политичку јавност тамо где су споменици српске културне баштине угрожени.

„Ако шеф државе једну тему постави тако високо и да јој тако висок значај, онда је то императив за рад свих државних органа“, рекао је генерални секретар председника.

Извор
РТС

Повезани чланци

Back to top button