Владика Атанасије: Милешевска епархија спаја све свето у Србији и Црној Гори, ауто – литије блокиране на више места у Црној Гори.

Ауто-мото литија у знак подршке грађанима Црне Горе који протестују против усвајања Закона о слободи вероисповести стигла је до Цркве Светог Илије на Јабуци. Подршку из Црне Горе зауставила је црногорска полиција на граници, изјавио је за Спутњик Жељко Чуровић, организатор литије и председник Савеза Срба из Црне Горе.

Грађани су се јутрос окупили на паркингу испред београдског Центра „Сава“ одакле је литија кренула ауто-путем „Милош Велики“ до Чачка, затим преко Пожеге, Ужица, Златибора, Нове Вароши и Пријепоља до Јабуке, у близини границе са Црном Гором. У Цркви Светог Илије окупљенима се обратио епископ милешевски г. Атанасије (Ракита) по чијем је благослову литија и одржана.

Поред нас су наше светиње, рекао је владика Атанасије и подсетио да милешевска епархија спаја све што је свето на простору Србије и Црне Горе

„У Црној Гори се наша браћа боре за очување светиња, за повезивање континуитета свега доброг и светог што је у темељу наше историје“, истакао је владика приликом обраћања окупљенима на Јабуци.

Он је навео да су наше светиње настале на љубави и да их бранимо зато што у себи садрже све оно што је најбоље од Бога и човека.

„Оне обезбеђују наше трајање и постојање.Ми бранимо не само појединачне случајеве светиња већ стремљење ка светом и честитом континуитету. Ова борба је показала да вам је стало до светиња, хтели сте да покажете да стремите ка остваривању честитога. Ауто литија је икона, гаранција нашег трајања. Ако Бог види нашу добру намеру, све ће бити надопуњено“.

Црногорска полиција зауставила на граници колону подршке која је хтела да уђе у Србију

Жељко Чуровић, организатор литије и председник Савеза Срба из Црне Горе, рекао је да су црногорске полицијске снаге зауставиле колону подршке која је хтела да дође из Црне Горе.

Ауто-литија која се из Никшића упутила ка Подгорици заустављена је данас полицијском блокадом код тунела Будош. Црногорски медији јављају да је и у Мојковцу полиција такође блокирала литију аутомобилима.

За вечерас су најављене ауто-литије из различитих праваца до Подгорице, а портал „Ин4с“ сазнаје да ће полиција блокирати улаз у главни град Црне Горе.

Портал наводи да полиција зауставља све аутомобиле на путу из Зете код скретања за аеродром, претреса и легитимише путнике.

Један мушкарац је приведен код кружног тока у Голубовцима и он је, док су га уводили у марицу, претио полицајцима.

Службеници Управе полиције од раног јутра дежурају на више пунктова у Подгорици очекујући велики прилив грађана на данашњој централној ауто-литији.
„Вијестима“ је у полицији раније данас речено да су то „редовне активности“ и да се све чини како би се обезбедило да у миру прође вечерашњи скуп.
На пунктовима са свих улаза у граду полиција дежура у полицијским аутомобилима, али и марицама.

Извор
ИН4ССпутњик

Повезани чланци

Back to top button