Власници земљишта на северу Косова покренули петицију против одлуке Приштине о експропријацији

Житељи села Дрен и других заселака код Лепосавића почели су потписивање петиције којом траже моменталну обуставу радова на прилазним путевима према њиховим парцелама на којима влада у Приштини планира изградњу базе за смештај припадника граничне полиције.

Петицијом траже и поништавање одлуке о експропријацији њиховог земљишта по одлуци владе у Приштини, која је последњи акт о одузимању имовине власника Срба на северу, донела јуче на електронсклој седници, упркос њиховом протесту.

Мештани Дрена и Лешка на прилазу својих имања протестују трећи дан, а радови на отварању нових и проширењу постојећих путева обустављени су од јуче ујутру. Механизација за отварање путева стоји, а обезбеђује је десетак наоружаних полицајаца у неколико оклопних возила.

ЕУ са забринутошћу прати шта се догађа и апелује на косовску владу да поштује процес и права власника имовине. Небојша Влајић, заступник власника имања у Дрену истиче да живот на КиМ не подразумева и право на право, већ борбу против тајних и тајанствених одлука институција.

Влајић је најавио подношење тужбе за утврђивање законитости, да јавни интерес нема превагу над приватним а затражиће и обуставу ескпропријације.

На електронској седници Влада у Приштини јуче је усвојила одлуке о потенцијалној градњи објеката од “јавног значаја” и експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток, у срединама у којима су већ изграђене или се планира градња база за припаднике граничне полиције на северу КиМ.

Из Мисије ЕУ у Приштини напомињу да косовски закон налаже одређени период консултација и отвара простор грађанима за потенцијалне жалбе.

„Важно је напоменути да процес експропријације, према закону, захтева период за јавне консултације и могућност за погођене грађане да оспоравају било коју одлуку о експропријацији на суду пре него што било која одлука о експропријацији постане коначна“, саопштили су из Мисије ЕУ и апелују на косовску владу да „предузме све напоре како би осигурала да се поштује одговарајући процес и да се права власника имовине у потпуности поштују“.

Градња база за смештај припадника интервентне граничне полиције на више локација на северу Косова у септембру 2021 године. До сада их је изграђено најмање пет, што већих што мањих.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button