Временске прилике идеалне за припрему воћњака за предстојећу сезону

Дневна температура ваздуха која је за ово доба године изнад просечних вредности неће значајно утицати на воћарске културе јер јутарњи мраз спречава да наступи рано цветање воћа, каже пољопривредни инжењер Дејан Ковачевић.

Ковачевић тврди да је крајњи рок да воћари обаве неопходне пролећне радове, прво резидбу, а касније и третирање адекватним препаратима.

„Резидба воћа треба да се приводи крају и да се изврше потребне агротехничке мере, пре свега прскање препаратима на бази бакра, уз додатак минералног уља. Трговински називи за ове препарате може да буде бакарно уље, модро уље, плаво уље у зависности ко је произвођач“, каже Ковачевић.

Горан Ковачевић, Фото: Ризница

Додаје да је прскање наведеним препаратима пожељно јер имају превентивно, фунгицидно, инсектицидно и акарицидно дејство.

 „У  воћарству са бакром почиње сезона и са бакром се завршава, а сви остали послови између тога зависе од културе која се узгаја“, тврди Ковачевић.

Ковачевић каже да је увек спреман да пољопривредницима да и савет. Подсећа да воћари који су на време обавили резидбу и прскање неким од препарата на бази бакра већ могу да размишљају о кречењу стабала. Препоручљиво је да се у кречно млеко дода и 50 грама сумпора који делије на скидање такозваних лишајева са грана. Кречење је обавезно због сузбијања ларви које презимљавају у кори дрвета.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button