Вућић: Ахтисаријев план нас не занима, нормализација односа до црвених линија Србије

Србија је спремна да ради на имплементацији предлога споразума о нормализацији односа Београда и Приштине до својих црвених линија рекао је председник Србије Алексанадр Вучић у обраћању јавности након јучерашњег трилатералног састанка у Охриду.

 Подвукао је да у Охриду није потписао ниједан документ.

„За нас је битно да не зависимо само од добре воље Приштине, што је позитивна промена, већ и од онога колико смо ми спремни да одређене ствари урадимо – ту говорим о европском путу“, рекао је Вучић.  Поручио је да нас Ахтисаријев план не занима, а да ЗСО мора да се формира по већ потписаним споразумима.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, истакао да неће имплементирати ништа што се тиче Уједињених нација.

„Нећу уопште да имплементирам било шта што се тиче чланства Косова у Уједињеним нацијама или било каквог де факто и де јуре признања“, поручио је Вучић.

„Све друго сам спреман да радим на имплементацији, врло прецизно бирам речник“, напоменуо је Вучић.

Размишља, додаје, да се иде и са једним општим актом у наредном периоду кроз за Народну скупштину да би то било јасно.

Вучић је истакао да Шолц-Макрон план није преговаран, већ да се јуче преговарао имплементациони план.

Када је реч о имплементационом плану, јуче су, каже, 12 пута мењали текст. „Српски управљачи тим ће морати да изнесе свој предлог на највишем нивоу дијалога“, навео је Вучић.

“За нас је много важно да креирамо амбијент да Срби буду безбедни, у којем ће наш народ свуда да има мир, и у којем ћемо увек да сачувамо државу и Устав“, истакао је председник.

„То није лако увек постићи, посебно што су спољни притисци увек такви који би вас водили на то да се пре свега овог трећег одрекнемо. Јасно и недвосмислено сам им ставио до знања да то нећемо да учинимо“, нагласио је Вучић.

Вучић је поручио да нас не занима Ахтисаријев план, да га Србија није потписала.

„Видели сте када је завршен састанак, ниједну лошу реч нисам рекао о другој страни. Али Курти се појавио и рекао да они имају Ахтисаријев план. То нас не занима, ми нисмо усвојили Ахтисаријев план, и он није део дијалога. Курти је изнео своја три стуба, која нису прихваћена, за формирање ЗСО. Ја сам рекао да није проблем, и да могу да одем одмах. Они имају потписе овде, на четири споразума која се тичу ЗСО. Ми имамо потписе. Негде Тачија, негде Мустафе. Негде Дачићев, негде мој потпис, 2015. године. И посебно је важан документ из 2015. године, који говори о принципима“, истакао је председник.

Вучић је појаснио зашто ништа није потписао у Охриду.

„За нас је битно да не зависимо само од добре воље Приштине, што је позитивна промена, већ и од онога колико смо ми спремни да одређене ствари урадимо. Ту говорим о европском путу“ истиче Вучић.

Председник каже да није потписао пре свега зато што је Србија призната држава, а док Косово није призната држава.

„Нисам потписао због неколико ствари, јер је Република Србија међународно правно призната, док Косово није. Не желим да правим међународно-правне споразуме са тзв. Републиком Косово. Као председнику, чак су и моје изјаве обавезујуће, и зато пажљиво бирам речи“, каже Вучић.

Истиче да зато није ни потписан споразум, а ни анекс, али је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

Наредних дана ћу позвати на консултације ко хоће да дође, упутићу позив свима, најавио је Вучић.

“Биће и оних који ће желети да чују детаље о којима не могу да говорим јавно“, рекао је председни.

Најавио је да ће ускоро разговарати са представницима српског народа на КиМ. Нада се да ће до јуна посетити и Косово и Метохију.

Председник Александар Вучић рекао је да долазимо до једног члана – сви желе да се реши проблем несталих особа, свака мајка жели да зна где јој је дете закопано или да ли је живо.

„Приштина је до сада то користила као притисак за ратну одштету, коју би тобоже Србија требало да прати“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, када мислите да разговарате о ситним стварима иза свега стоји неки трик.

„Желимо да сарађујемо са Албанцима, не треба да правимо зидове. До сада је конслолидова листа несталих лица“, каже Вучић.

Појаснио је зашто је Заједница српских оптина важна за српски надод. Каже да сви људи који живе јужно од Ибра, сви живе као у гету.

„Без обзира што имају велику здравствену установу коју градимо у Грачаници, сви желе да се докопају Северне Митровице“, каже Вучић.

Председник је прочитао имплементациони анекс споразума о путу нормализације односа између Београда и Приштине и истакао да ми више не зависимо од добре воље Приштине, што је позитивна промена, већ и од онога што смо спремни сами да урадимо када је реч о европском путу.

Истиче да није потписао споразум због неколико ствари.

“Пре свега, јер је Република Србија међународно-правно призната држава, док такозвано Косово није. Не желим да правим међународни споразум са Косовом“, објавио је Вучић.

Србија је спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија, поручио је председник, додајући да се приштинска страна обавезала да спроводи активности на формирању ЗСО.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button