Вучић и Курти 18. марта у Охриду

Наредни састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија биће одржан 18. марта у Охриду, уз посредство ЕУ, потврдио је у Бриселу високи званичник ЕУ.

„ЕУ од састанка очекује договор о плану за имплементацију, који је неодвојиви део европског предлога споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине“, навео је званичник, нагласивши да је формирање Заједнице српских општина „био и остао најтежи део разговора“.

Европски функционер је навео да је циљ разговора у Охриду закључивање договора о имплементацији, а ако то не буде могуће, биће јасно да ли је то због опструкције неке од страна или зато што је потребно још рада на споразуму.

Додао је и да ће високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ о резултатима разговора известити лидере ЕУ на самиту 23. и 24. марта.

„Без договора о имплементацији, европски план би био само необавезујућа политичка декларација“, наводе у Бриселу, истичући да ће оба „интегрална“ дела предлога о нормализацији бити потписана на крају процеса, чиме ће постати правно обавезујући споразум за обе стране.

Разговори о Заједници српских општина и даље су врло осетљиво питање на Косову и Метохији и нису далеко одмакли, наводи званичник.

„Наш став је да споразум о Заједници, постигнут још пре 10 година, мора да буде примењен. Косово треба да промени наратив о овом питању. У Европи постоји бар 16 модела који би могли да послуже као пример и инспирација“, истичу представници ЕУ.

Званичник ЕУ није желео да коментарише различите интерпретације састанка које су у медијима дали Вучић и Курти, наводећи да је важно оно што су лидери рекли на самом састанку.

„Споразум је прихваћен, али без договора о имплементацији не вреди много. Од Београда и Приштине смо тражили да, у међувремену, буду умерени и уздрже се коментара који би отежали следећи састанак“, навео је званичник ЕУ.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button