Вучић из Давоса: Приштина најављује укидање платног промета са Србијом и упад у Поштанску штедионицу

Најава из Приштине о укидању платног промета са централном Србијом доводи у питање све процесе, рекао је председник Александар Вучић у Давосу, где учествује на Светском економском форуму.

“Најава коју добијамо из Приштине да се спремају да разматрају укидање платног промета са централном Србијом, односно да забране употребу динара, да упадају у Поштанску штедионицу, у наше поште у јужној српској покрајини, не само да нас забрињава већ доводи у питање све процесе, и нормализације и дијалoга и свега другог“, рекао је Вучић новинарима у Давосу, где учествује на Светском економском форуму.  

Додао је да ће управо то зато бити кључна тема вечерас у разговору са помоћником америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмсом О’Брајеном, као и то ко и зашто и како се наоружава, и шта је то што је учињено у у складу са међународним поравом, а шта је то што није.

Веома је важно, како је додао, да Србија са САД, као водећом силом света, постигне што је могуће виши степен разумевања.

“Ко зашто и како се наоружава, шта је то што је учињено а шта није, о свему томе се разговара. Разговарао сам са шефицом светске трговинске организације, многим утицајним људима“, рекао је Вучић.

Он је додао и да је у друштву белгијског краља и краљице слушао излагање саветника за националну безбедност САД Џејка Саливена на Форуму у Давосу.

Саливен је, како је додао, говорио о четири кључне теме – односу Америке и Кине, сукобу у Украјини, сукобу у Гази и Црвеном мору са Хутима, али и о Северној Кореји и Ирану. 

Током боравка у швајцарском граду Давосу, председник Вучић имаће и низ билатералних сусрета са светским и европским званичницима, као и бројним представницима међународних организација, финансијских институција и водећих глобалних компанија.

Годишњи састанак Светског економског форума у Давосу почео је јуче и трајаће до 19. јануара, а на њему ће учествовати више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера СЕФ, као и лидери цивилног друштва и стручњаци. 

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button