Вучић: Костић показао храброст и одговорност, Григорије ме не занима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не разуме хистерију која се повела због речи председника САНУ Владимира Костића о питању Косова и Метохије, пошто је Костић показао храброст и одговорност да изнесе став који није већински прихваћен.

Вучић је на питање у емисији Ћирилица на ТВ Хепи како види нападе на Костића од стране владике Григорија, неких боксера и других, казао да га не интересује владика Григорије, али да је ово што се дешава са Костићем веома важна тема.

„Иако нисмо сагласни Костић и ја готово ни у чему, и имамо много размимоилажења, желим да кажем прво да морамо да разговарамо и толеришемо једни друге, а не да псујемо мајку неком ако мисли другачије”, казао је он, пренео је Танјуг.

Вучић истиче да је Костић оказао храброст и одговорност да изнесе став који није већински.

„Као што су на мене кренули напади када сам говорио да је потребно разграничење, напади са свих страна, а нико ми никада није понудио алтернативу. Осим чекај, а шта ћемо да чекамо – не знам ни сам. Што се тиче замрзнутог конфликта, исто мислим као и Костић, то је само питање ко ће да извуче први сабљу из корица, без обзира да ли ће да буде за пет, десет или 20 година”, истакао је председник Србије.

Додаје да има истине у томе што је говорио Костић, али и ствари за које мисли да можемо више да добијемо.

„Не могу да се сагласим у потпуности, нпр, ово поређење са Црном Гором. Што Црна Гора кад смо одбранили све у Црној Гори, то јест када је црква одбранила све у Црној Гори. Свом снагом сам подржавао све што је црква тражила и као председник Србије и лично. Али, што Црна Гора није повукла признање Косова? То је остављено ‘велеиздајнику’ Вучићу да се са тиме бори. Не разумем ту врсту негативне кампање”, нагласио је председник Србије.

Синод: Изјаве епископа Григорија лични став, немају везе са Црквом

Поводом изјава епископа диселдорфског и немачког Григорија Канцеларија Светог Архијерејског Синода СПЦ саопштила је да те изјаве не могу да се доводе у везу са СПЦ, већ да представљају лични став и ангажовање појединца и то не у својству “архипастира него искључиво у својству грађанина“.

У саопштењу Синода СПЦ истиче се да су верници и јавност протеклих празничних дана, помућених епидемијом и страдањем људи и њихове имовине у земљотресу на Банији, додатно збуниле изјаве епископа диселдорфског и немачког Григорија.

Како се каже, те изјаве су искључиво политичког, чак и страначког карактера, и немају додирних тачака са “вером у Христа Спаситеља или са мисијом Православне Цркве“.

“Свети Архијерејски Синод се осећа обавезним да, с тим у вези, све оне који односне политичке изјаве приписују СПЦ или их на било који начин доводе у везу са њом, обавести да се ради о искључиво личном ставу и ангажовању појединца, и то не у својству архипастира словесног Народа Божјег него искључиво у својству грађанина“, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Додаје се да о томе колико је дозвољена и благословена политичка или државно-правна активност епископа и клирика расуђује и просуђује искључиво Црква, аутономно и самостално, на основу свога канонског поретка.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button