Вучић после састанка са Лајчаком: Курти прижељкује рат како би испао велики албански херој

Председник Србије Александар Вучиће рекао је данас да његова забринутост проистиче из страствене потребе Аљбина Куртија да провоцира сукобе те да је невероватна страст са којом жели да избије некакав рат, некакав сукоб у којем би он био велики албански херој“.

Током данашњег обраћања након састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком Вучић је рекао да је веома сам забринут због ситуације на КиМ, посебно на Северу. „Ово последње што је (Курти) радио са експропријацијом  – која је супротна чак и њиховим прописима – да све то што раде је толико лоше да немам речи“, рекао је и нагласио  да је забринут зато што се „у Квинти праве наивни, јер понекад им је и три одсто изашлих довољно за легитимне изборе, а некад им ни 50 одсто није ни близу легитимитета какав траже; толико о принципима.“

Вучић је устврдио да приштиски премијер Аљбин Курти одбија да формира ЗСО те да колико сутра планирао упад у Звечан.

„Лајчак је забринут, разговарао је са Србима. Он је видео одлучност Срба да се супротставе терору. Не колико и ја, али је свакако забринут“, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да ће остати упамћено да се једна мала, слободарска земља једина држала међународног јавног права и повеље уједињених нација, макар за историјске уџбенике.

„Нека они раде своје а ми ћемо своје, гледаћемо да чувамо мир, али никоме нећемо дозволити да гази наш народ“, закључио је Вучић.

„Не идем у Рејкјавик“

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је одлучено да Република Србија буде представљена на најнижем нивоу на Самит Савета Европе у Рејкјавику. Додао је да Србија неће гласати за, већ ће бити уздржана на гласању о Резолуцији о заштити територијалног интегритета Украјине, Молдавије и Грузије.

„Донео сам одлуку да Република Србија буде представљена на најнижем нивоу. Србија неће гласати за, биће уздржана“, казао је Вучић и додао да он неће путовати у Рејкјавик.

„Бићемо уздржани и они неће моћи да кажу да је одлука прихваћена једногласно. И обрушиће се на мене, али то нема везе. Подржавамо територијални интегритет Украјине, Молдавије и Грузије, али нисмо спремни да се одрекнемо нашег територијалног интегритета“, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија поднела амандман на ту резолуцију у коме је „између зареза“ тражила да се убаци поштовање територијалног интегритета и свих других земаља чланица СЕ, али да је на инсистирање, пре свега Немачке, то одбијено.

„Они поштују територијални интегритет само када то њима одговара“, рекао је Вучић.

Пре обраћања јавности, Вучић се данас у Председништву Србије састао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Лајчак је у Београд допутовао из Приштине где је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем разговарао о изради статута ЗСО.

Повезани чланци

Back to top button