Вучић после састанка са представницима Срба са КиМ: Срби бесни због кршења споразума о таблицама и свакодневних хапшења

Незадовољство и бес српског народа због кршења споразума о таблицама и свих осталих споразума и свакодневних хапшења Срба дошло је до крајњих граница, истакао је председник Србије Александар Вучић на састанку са политичким представницима Срба са КиМ.

Председник Србије Александар Вучић састао се у Палати Србија са политичким представницима Срба са Косова и Метохије, а након састанка је најавио велико обраћање на Велики четвртак или петак.

„Имали смо консултације са најзначајнијим представницима, како Српске листе тако и наших органа са КиМ. Причали смо о свим проблемима, безбедности, незадовољству и бесу нашег народа због кршења споразума о таблицама и свакодневном хапшењу Срба које достиже врхунац“, навео је Вучић.

Председник Србије је истакао да је са тимовима постигнут договор да се изађе са заједничким саопштењем поводом многих питања, укључујући и питању избора 23. априла, на којима Срби, како је рекао, неће учествовати.

Додао је да ће наредни састанак бити у Рашки, да ће бити позвани министри и председница Владе, а да ће до тада бити договорена заједничка платформа.

Друга важна тема о којој се разговарало на састанку тицала се социјалног и економског напретка српског становништва на КиМ, а Вучић је најавио да ће у наредним данима изнети конкретне мере којима ће бити обезбеђена већа примања и пензије, посебно за најугроженије грађане. 

Представници Срба са КиМ су, наводи председник Србије, показали огромну огорченост и бес, како на на власт у Приштини, тако и на међународне заједнице које нису адекватно реаговале.

„Посебно су огорчени хапшењем Срба и тиме што су сви они који су пружали ненасилни отпор мета напада и хапшења“, што је Вучић назвао „покушајем чишћења севера КиМ од свих који би могли да се побуне“.

„Плашим се да неки људи нису разумели шта је то што се дешава на Ким. Суштина је у формирању ЗСО, и престанак угрожавања безбедности српског становништва“, рекао је Вучић. 

Председник Србије је истакао пример привођења тренера клуба из Штрпца.

„Малтретирање, привођење председника и директора клуба јер наша деца не смеју да буду у систему Србије, него у њиховом, ако су у нашем онда не играју кошарку или одбојку већ су терористи“.

Вучић је прокоментарисао и изјаву Вјосе Османи да ће избори на КиМ бити одржани упркос ставу у Београду, те да уколико буде проблема Приштина има план „Б“.

„У северној Митровици нису нашли ни измишљеног Србина, ни њиховог агента, ни локалног лудака. Имате изборе где ће да доведу из Јужне Митровице лажно пријављене Албанце да на северу бирају између албанских странака. На шта то личи? То је план А ваљда. Да њих 1 одсто управља са оних 98 одсто људи. План Б им је ваљда да побију Србе, пошто не знам шта би био план В. Тај план Б се неће остварити, то је све што имам да кажем“, рекао је Вучић и додао да је то да 1 одсто управља са 98 одсто „милина од демократије, окупација у 26 слика“.

„Да кажем овима са Запада, да се не фолирају, учешће на изборима је услов Бриселског споразума, али тек пошто се формира ЗСО. Немојте да се правите наивни, да се не зна шта је старије, кокошка или јаје, а имали смо четири јајета јер су Срби четири пута учествовали на изборима“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да му „не пада на памет да прича о томе који је план Београда“.

„Не можете да планирате и не могу да кажем какав ће наш план да буде, јер очекујете да кажем да ћемо ући тенковима, а ако то не кажем, онда ће бити да немам план“, рекао је он.

Једина жеља приштинских власти јесте да на КиМ више не буде Срба, додао је.

„Моја порука њима је да до тога неће доћи, јер је то њихова отаџбина“, закључио је председник Србије.

На састанку у Палати Србија присутoвали су и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док су Србе са КиМ представљали председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници Игор Симић и Милан Радоичић, председници општина Лепосавић, Штрпце и Грачаница Зоран Тодић, Далибор Јевтић и Љиљана Шубарић и бројни други представници.

Повезани чланци

Back to top button