Вучић: Постали смо колатерална штета сукоба великих, добили смо предлог нове арматуре разговора у Бриселу

Председники Србије Александар Вучић је после седнице Савета за националну безбедност рекао је да је синоћ у разговору са изасланицима Олафа Шолца и Емануела Макрона добио предлог нове арматуре разговора у Бриселу који би требало да доведу до скорог, а коначног решења проблема са којима смо се суочавали и свих неразјашњених питања на КиМ.

Вучић је нагласио да је Србија када је реч о КиМ, постала колатерална штета сукоба великих и њиховог, како је рекао, непринципијелног понашања у прошлости.

„Путин је, кажу са Запада, подигао завесу и сада траже да се Србија изјасни са које је стране – тамо где економија нестаје или са њихове где је просперитет“, додаје Вучић.

Нагласио је да је Мирослава Лајчака, и саветнике за спољну и безбедносну политику Француске и Немачке, Емануела Бона и Јенса Плетнера, упозорио на то да од 19. или 20. септембра 2021. године ничу нелегалне базе косовске полиције на северу Косова и Метохије.

„Приватна фирма из Приштине на северу код Зубиног Потока узурпирала је приватне парцеле Срба. Бандитизам и и дивљаштво Приштине нема краја. Регионалну полицију на северу не обавештавају, градоначелнике четири општине не консултују, објављују да патролирају Газиводама које су већином у општини Зубин Поток“, каже Вучић.

Наглашава да Запад жели да споразум са Приштином буде постигнут што пре, а он би према њима био све оно што они сматрају да је реалност. СПЦ би, кажу, имала посебан статус што је већ предвиђено планом Мартија Ахтисарија, конастатује Вучић.

Рекао је, да је чињеница да ће САД упутити нову траншу помоћи за „одбрану од руске агресије на Украјину“ коју ће између осталог добити и земље региона и, како се наводи, такозвано Косово, а на том списку једино нема Србије.

„Шаљу помоћ Албанији, БиХ, Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији, и тзв. Косову. Па се сада питам, шта ће нама после тога да говоре и да траже, и Американци, и сви из окружења“, навео је Вучић. 

„Уз сву пропаганду Приштина није пронашла никог за замену таблица“

Наглашава да се до данас у осам сати ујутру само двоје пријавило за промену таблица на КС ознаке – једна особа је са севера КиМ, а друга са југа, а да је та са севера припадник приштинских институција.

„Уз сву пропаганду никога нису успели да пронађу. Српски народ жели поштовање међународног права“, истакао је Вучић.

Каже да није потребна велика памет па схватити да ће Генерална скупштина Уједињених нација да се претвори у „тираду о поштовању територијалног интегритета Украјине“.

Очекује да ће бити захтева да „скрати језик“ када буде говорио о поштовању Резолуције 1244 и територијалног интегритета Србије.

На сва питања о КиМ Вучић ће одговарати у Парламенту

Вучић је изјавио да ће на сединици Скупштине Србије о КиМ, која је заказана за 13. септембар, сам одговарати на сва питања посланика и да није сигуран да ће све моћи да се заврши у једном дану.

Одговарајући на питање новинара, рекао је да је било више захтева различитих посланичких група, СНС-а као и опозиционих клубова које су тражиле расправу и подношење извештаја.

Каже да влада подноси извештај који иде на усвајање, критику и све друго.

„Пошто је тек изабран мандатар, бићу сам у Скупштини и сам ћу одговарати на питање свих посланика, нећу напустити седници ни један секунд, без обзира да ли ће све моћи да се заврши у једном дану или два дана“, рекао је Вучић.

Када је реч о писањима појединих медија, Вучић је запитао да ли ми то немамо мир и да ли је неко грађане позвао на мобилизацију.

„Када неко сваки дан лаже, да им одговарате изгуби смисао, ми данас имамо више стабилности него многе земље ЕУ у сваком смислу, од политичког, енергетског до безбедности снабедавња храном. Пред нама су најтежи месеци, пре свега, у политичком смислу и не лаки у финанијском смислу. Али, ни од чега не одустајемо – повећаваћемо и плате и пензије како смо реклли и за сада успевамо да одржимо финансијску стабилности и добре билансе упркос проблемима због великог увоза енергената“, навео је Вучић.

Истакао је да ће држава учинити све да наша земља не прође лошије од свих других земаља током зиме. 

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button