Вучић се састао са представницима Срба са КиМ

Председник Александар Вучић састао се данас са представницима Срба са Косова и Метохије.

Састанку, у згради Председништва присуствовали су, између осталих, председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници Српске листе Игор Симић, Далибор Јевтић, као и Милан Радончић, Александар Спирић, Милан Радојевић, Драгиша Миловић, Вучина Јанковић. Разговору је присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је после састанка да је једна од тема била одржавање референдума у јужној српској покрајини.

Срби на Косову и Метохији желе да се изјасне на референдуму и траже основна права, која сви имају – да им се омогући да на њега изађу, поручио је председник Српске листе Горан Ракић и истакао да очекује да Приштина послуша земље Квинте, које су поручиле да референдум мора да се одржии на КиМ и да ће ЕУ у недељу показати своје право лице – да ли су позиви Приштини „само празна прича“.

Ракић је након састанка са председником Србије Александром Вучићем пренео да је разговор дуго трајао, јер су теме биле озбиљне и тичу се Срба на КиМ, а најважнија је свакако била предстојећи референдум.

„Надамо се и још увек верујемо ЕУ, не желимо да губимо поверење… Видећемо у недељу и да ли ће испунити обећање“, рекао је Ракић.

Он је поручио да су земље Квинте јасно и гласно поручиле свима у Приштини да референдум мора да се одржи и на простору КиМ.

„Не могу са сигурношћу да кажем да ли ће ЕУ испунити своје обавезе, али ово је питање пута уласка у ЕУ. Ово је нешто што ЕУ тражи од нас“, додао је Ракић.

Како је рекао, Срби захтевају од ЕУ да пређу са речи на дела, јер су, каже, доста причали, обећавали, а Срби им веровали, верујући у ЕУ пут.

„У недељу ће ЕУ показати своје право лице – да ли су за ЕУ пут, за прикључивање Србије Унији или је то само празна прича. Зато је и одговорност ЕУ већа“, поручио је Ракић.

Он је рекао да су Срби спремни и желе да изађу на референдум, и позвао све сународнике да што масовније изађу на гласање и одлуче по својој савести и нахођењу.

„Срби који живе на КиМ не траже ништа осим основних људских права, да се изјашњавају, да бирају и да буду бирани. То није нешто што други немају, то су загарантована људска права“, рекао је Ракић.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић је казао да је ситуација тешка посебно на југу Космета, у местима где Срби чине већину.

„Немогућност одржавања референдума биће нешто што ће додатно створити тензије које нису потребне. Нажалост, имамо на делу стварање тензија на различите начине. Због тога је одговорност на представницима међународне заједнице и чекамо њихов одговор и следећи корак“, казао је он.

На питање да ли мисли да ће бити одржан референдум Ракић је казао да је велика одговорност на ЕУ, посебно земље Квинте.

„Ако оне траже од Куртија и приштинских власти да се референдум одржи, а не буде га било, онда је питање шта ће Брисел даље предузети. До сада је ЕУ била нема. Сада су издали саопштење у којем позивају да се организује референдум. Видећемо шта ће урадити и након тога ћемо повлачити своје потезе“, најавио је он.

Ракић је, на констатацију да Приштина дозвољава одржавање референдума путем поште или у Канцеларији за везу, казао да Срби нису грађани другог реда и да желе да имају сва права која имају и Албанци.

„Срби не траже ништа посебно осим права која уживају сви. Нека се референдум одржи као и до сада уз посредство Еулекс-а и ОЕБС-а. Позивамо да се они укључе и отворе бирачка места“, поручио је Ракић, пренео је Танјуг.

Привремене институције у Приштини раније су саопштиле да ће припадници српске заједнице на КиМ на референдуму Србије моћи да гласају путем поште или путем Канцеларије за везу.

Извор
СПУТЊИК

Повезани чланци

Back to top button