Вучић тражи да Танин упозори Приштину

Председник Александар Вучић и шеф Мисије УН на Косову и Метохији, Захир Танин, сагласили су се да је присуство Унмика важно за одржавање стабилности у јужној покрајини.

Вучић је замолио Танина да искористи свој утицај и упозори Приштину да својим једностраним и провокативним мерама повећава напетост и угрожава мир и стабилност у региону.

Председник Србије нагласио је значај комуникације са Унмиком и додао да је Србија увек спремна да уложи и додатне напоре како би се додатно развили модели размене мишљења са Мисијом УН на Косову и Метохији, саопштила је прес служба председника.

Вучић је оценио да последњи потез Приштине и размештање припадника Росу на административним прелазима Јариње и Брњак, представља нову провокативну и једнострану меру после покушаја формирања војске тзв. Косова и увођења такси на српску робу, што изазива велику забринутост Србије за будућност Срба на Косову и Метохији.

Нагласио је да ће Србија, као и увек до сада, наставити са напорима да очува мир и стабилност, али да ситуација зависи и од приштинске стране која би требало да се суздржава од сталних једностраних потеза који у знатној мери погоршавају стање на Косову и Метохији.

Редовни контакти са представницима Унмика важни за Србију због одржавања континуитета разматрања питања Косова и Метохије, као и због редовног информисања о политичкој и безбедносној ситуацији, која је због потеза Приштине подложна беспотребном подизању тензија, навео је Вучић. „Присуство УН, односно Унмика, као и других међународних мисија на Косову и Метохији, више је него потребно као гаранција безбедности српског народа”, казао је председник Вучић и додао да Резолуција 1244 Савета безбедности УН јесте и треба да буде правни оквир међународног безбедносног присуства на Косову и Метохији.

Шеф Мисије УН на Косову и Метохији је рекао да је мандат Унмика и Кфора јасан и да су обим и улога ових мисија прецизно одређени и да су и бивши и садашњи Генерални секретари УН — Бан Ки Мун и Антонио Гутереш, од почетка били чврсто привржени спровођењу задатих мисија у складу са свим одлукама Уједињених нација.

Вучић је изразио забринутост због све већег броја инцидената и поновио да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње, као и да није прекршила ниједну одредбу Бриселског споразума, Резолуције 1244 или Војно-техничког споразума, као ни ЦЕФТА.

Саговорници су се сагласили да је присуство Мисије УН веома важно за одржавање стабилности на Косову и Метохији, како кроз доследну примену Резолуције 1244 УН, тако и кроз ангажовање да се реализују договори постигнути у оквиру Бриселског дијалога.

Шеф Унмика је указао на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине, као и на значај свих настојања у правцу конструктивне регионалне сарадње, пренео је Танјуг.

(извор: Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button