Вучић – Вархељ: Срби неће више да трпе Куртијев терор

Председник Александар Вучић је у обраћању медијима након састанка са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем рекао да се у Приштини не баве ничим другим осим хиперпродукцијом напада на све што је српско.

Вучић је упитао и шта је следеће нагласивши да је ситуација узаврела и да људи неће више да трпе Куртијев терор.

„Срби јужно од Ибра су близу одлуке да напусте све институције, а Срби са севера КиМ да никога више не пусте на север. Ситуација је узаврела и људи више неће да трпе Куртијев терор, само то нико неће да чује“, поручио је Вучић.

Председник Србије је рекао да је упознао Вархељија са нашим виђењем ситуације на КиМ.

„Указао сам на све што се дешавало од почетка године и како се урушавала могућност разговора са приштинском страном. Све што сам рекао и о Куртију, и о Трајковић, и о Рашићу, мислио сам. Да ли је требало да користим бирократски или дипломатски речник, могао сам, али нас нико не би чуо“, рекао је Вучић.

Председник је указао на све кризе изазване од стране Приштине од почетка године.

„Од почетка године имали смо реферндум и грађанима Србије је било ускраћено право да изађу на тај референдум. Из Квинте су тада рекли да ће све бити у реду за изборе, а онда је Приштина укинула 60.000 гласоваа добили смо само саопштење ЕУ да осуђује то“, рекао је Вучић.

Поменуо је пресуде Теодисијевићу за вербални деликт, противзакониту изградњу база специјалне полиције у близини Брњака и Јариња, упаде специјалних полицијских снага на север КиМ, измишљене кризе о личним картама, цене регистарских таблица.

„Свакога дана су понављали на свим форумима да никада неће формирати ЗСО. И на крају су суспедовали Ненада Ђурића, шефа полиције на северу КиМ и покушавају да у скупштину уведу своје Србе па када то није прошло онда ће да их уведе у Владу“, рекао је Вучић.

Моје питање је шта је следеће, упитао је председник Србије.

„Доста тих прича о две стране јер ми нисмо учинили ништа осим оног што  смо морали да гасимо пожар. Девет месеци нас оптужују да ћемо изазвати сукобе у региону. Поводом те расправе Верхељи ме је обавестио да је врло важно да Србија буде заступљена у Тирани. Лично нисам сигурам да ли то има смисла. Поштујем мишљење Вархељија, а и став Ане Брнабић је да треба да будемо присутни у Тирани,  и у наредним данима ћемо донети одлуку“, рекао је Вучић.

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи изјавио је да без ангажмана обе стране дијалог Београда и Приштине не може бити успешан и да је то основно правило којег се Европска унија придржава.

После разговора са председником Вучићем, одговарајући на питање новинара о изјави Петра Стана који позива обе стране да поштују споразуме, а реч је о потезу Аљбина Куртија, Вархељи је рекао да изјаву Петра Стана изјавио не треба схватити као негативну напомену Србији.

„Да поједноставим, то је основно правило дијалога између Београда и Приштини – да без ангажмана са обе стране не може бити успешан и не може да се одржи. То желимо увек да нагласимо зато што смо видели шта се догодило када смо имали бројне једностане акције током ове године и зато је ова реченица увек неопходна да желимо да видимо ангажман обе стране. Ту нема никакве критике, то је проста изјава правила“, објаснио је Вархељи.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је на конференцији за новинаре да је потребно одржати замах процеса проширења ЕУ и у том смислу истакао да лидери ЕУ први пут долазе у регион – Тирану да ту разговарају те да је потребно да се сви ангажују, али да је потребна и Србија на том самиту, као и лидер Србије.

„Сада смо одговорни за испуњавање ишчекивања и да одржимо замах јер процес проширења је један од три главних приоритета лидера ЕУ. То је управо разлог зашто имамо самит у Тирани где ће наши лидери доћи први пут у регион, да разговарају са регионом о региону. Потребно је да се сви ангажују и потребна нам је и Србија да буде за столом и лидер Србије који ће седети за столом“, рекао је Вархељи.

Према његовим речима, велика пажња посвећена је односима ЕУ и Србије и политици проширења јер једна ствар коју је показала, како каже, агресија Русије на Украјину јесте да једино право дугорочно решење за мир, стабилност, просперитет јесте чланство у Унији.

„Имамо три земље које су одлучиле одмах након руске агресије да се пријаве за чланство, шта ће вам већи доказ“, навео је евроспки комесар.

И у Србији се могу видети користи од процеса прикључења, али да би се све то реализовало, мора се заједно радити, напоменуо је он.

„Морамо заједно да делујемо када имамо заједничке изазове, а можда чак и када изазови нису заједнички. У јуну ове године наши лидери су потврдили једногласну посвећеност перспективи чланства за цео регион јер за нас то није само геополитички приоритет, већ је то и основна фундаментална веза и стратешки избор за цео континент“, истакао је Вархељи.

Нада се да ће у Тирани бити потписан споразум о ромингу чиме ће Западни Балкан ући у роминг простор ЕУ што би значило да следеће године када људи оду на одмор, сви могу да имају користи од тога.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button