Вучић: ЗСО, па разговори у Бриселу о осталом

Председник Александар Вучић изјавио је данас да може једино да иде туристички у Брисел, све док не буде основана Заједница српских општина. Поводом изјаве председника скупштине привремених приштинских институција Глаука Коњуфце да је формирање ЗСО немогуће, оценио је да је Коњуфца рекао само оно што сви политички представници Албанаца у Приштини мисле.

Александар Вучић је у Куршумлијској бањи, где је отворен реконструисани хотел „Планинка“, коментарисао најаву Жозепа Бореља да ће позвати њега и Куртија у Брисел како би, како је рекао, изгурали европски „план“ за Косово и Метохију.

„Видео сам изјаву, могу да гурају шта хоће, али морају да кажу шта је смисао тога, никада нисам избегао разговор ни о чему, ни по којем питању – пре тога ЗСО. Ако мислите да ме зовете у Брисел и да ме наговорите да кажем ЗСО истовремено са не знам чим или после не знам чега – немојте да ме зовете. Зовите ме да дођем туристички, а нисам заинтересован, био сам у Бриселу 200 пута. Ако ме зовете, обавестите ме да су испоручили ЗСО, када то испоруче, долазим да разговарам о свему другом“, поручио је Вучић.

Напоменуо је да ће доћи и туристички ако хоће, како Србија не би била крива за нешто.

„Али, очекујте од мене да прихватим промену приступа која је већ договорена“, истакао је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише то што је Аљбин Курти избројао да у централној Србији постоји 11 председника општина који нису српске националности, а да Србија њима не даје националне асоцијације, Вучић је рекао да је то „будалаштина и безобразлук“.

„Курти би хтео да поистовети државно-правни статус Србије и онога што он назива република Косово, али ми управо имамо разговор зато што то није исто. Нема шта он да разговара о централној Србији, имамо једну тему о којој разоврамо и то је једина тема на столу. Али, када је неко мислио да има право да буде бахат, јер има велике и моћне заштитнике… Ти бесмислени трикови ни код мене, ни код било кога другог ко се озбиљно бави својим послом, не пролазе“, поручио је Вучић.

Председник је изјавио да је на подржаваоцима самопроглашене независности Косова да реагују на наводе Аљбина Куртија да није прихватио ниједан од постигнутих споразума у Бриселу.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да прокоментарише Бислимијеву поруку након Куртијеве објаве после састанка са Мирославом Лајчаком да није прихватио ниједан од постигнутих споразума у Бриселу и како ће се у Бриселу разговарати о следећим корацима, који споразуми нису више битни… 

„Коњуфца рекао оно што сви у Приштини мисле, не верујемо на реч“

Председник је, поводом изјаве председника скупштине привремених приштинских институција Глаука Коњуфце да је формирање Заједнице српских општина немогуће, оценио да је Коњуфца рекао само оно што сви политички представници Албанаца у Приштини мисле.

Истакао је да не верује у „њихово пренемагање у којем они тобож прихватају планове у којим би ми требало да им пустимо да уђу у УН“.

„Онда ће они тобож да формирају ЗСО. Не верујемо на реч после 10 година лажи. То је очекивана изјава, очекивана реакција и честитам им на томе што су коначно били искрени. Знам да годинама никада нису планирали и не планирају да формирају ЗСО. А сада да видимо шта ће да раде Американци, Европљани и сви остали“, истакао је председник.

Поручио је да ако мисле да о нечему озбиљно разговарају, онда мора прво да се имплементира Заједница српских општина у потпуности у складу са четири споразума већ потписана и прихваћена у Бриселу.

Вучић је рекао да је имао добар разговор са представницима Квинте, као и да су они њему рекли шта мисле о Косову, а да је он њима рекао шта он мисли о Косову и Метохији. 

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button