За ЕУ неприхватљива експропријација коју Влада спроводи на северу Косова

Канцеларија ЕУ у Приштини је саопштила да је забринута поводом одлуке Владе о експропријацији земљиша у општинама Лепосавић и Зубин Поток.  

Наводећи да је свака експропријација осетљива по природи из Канцеларије ЕУ су навели корака које је требало предузети пре окончања експропријације. Навели су да је пре покретања поступка било неопходно инфомисати власнике земљишта и некретнина испоштовати њихово право да дају коментаре на тражену експропријацију и могућност адекватне накнаде за земљиште у њиховом власништву.  

Успостављање четири базе Косовске полиције на приватном и друштвеном земљишту, у појединим случајевима и пре почетка поступка експропријације „побуђује забринутост за имовинска права на северу Косова и требало би бити на прави начин адресирано од стране институција, наведено је у саопштењу Канвцеларије ЕУ у Приштини.

„ЕУ апелује на косовске власти да се стриктно придржавају законских процедура у експропријацији непокретне имовине, да учине све да обезбеде да се поштује одговарајући процес и да се имовинска права оштећених власника у потпуности поштују“, закључује се на крају саопштења Канцеларије ЕУ.

Током јучерашњег дана на ово питање оштро је реаговала и известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон. Према њеним речима, ова извршна одлука је неприхватљива.

„Свесни смо тога и то је апсолутно неприхватљиво, постоји разлог зашто ћу, када одем на Косово, отићи и на север да разговарам са грађанима и истражим више о томе, а затим суочим Владу у Приштини са ситуацијом. , рекла је између осталог фон Крамон.

Повезани чланци

Back to top button