Захарова: Британија и у Украјини користи муницију са осиромаеним уранијумом као и приликом НАТО бомбардовања Југославије

Велика Британија жели испорукама муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву да претвори територију Украјине у „спаљену земљу“, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је скренула пажњу на саопштење британског Министарства одбране у којем се наводи да ће утицај муниције са осиромашеним уранијумом на здравље војника и животну средину бити „вероватно низак“.

„Британија, снабдевајући Украјину муницијом са осиромашеним уранијумом жели да њену територију претвори у спаљену и пусту земљу. Тамо неће говорити руски, неће говорити украјински, биће општа тишина. Како што је у Припјату и Чернобиљу“, написала је она на Телеграму.

Захарова је подсетила да НАТО масовно производи муницију са осиромашеним уранијумом и да је користи у својим операцијама.

„У контингенту НАТО-а операције са муницијом са осиромашеним уранијумом у великој мери су изводили италијански војници… У зони одговорности италијанских војника у Југославији бачено је више од половине целе муниције са осиромашеним уранијумом“, додала је она.

„Србима је била додељена улога директних жртава, а Италијанима секундарна – проучавано је како осиромашени уранијум утиче на особље које га користи“, рекла је Захарова.

(РТ – Балкан)

Повезани чланци

Back to top button