Запаљена српска кућа у Новом Селу Мађунском

У општини Вучитрн, у месту Ново Село Мађунско запаљена je повратничка кућа Ранка Јаначковића. Ово српско село потпуно је попаљено 1999. године и одатле су сви Срби протерани, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Породица Јаначковић која се иселила у Прилужје успела је да на својој дедовини добије повратничку кућу, али је она по други пут запаљена убрзо након градње.

Трећи је пут како се овој честитој породици, која не жели да прода своје имање Албанцима, пали кућа у коју су желели да се врате, наводи Канцеларија за КиМ.

„Нема сумње да се иза овог варварског и нецивилизацијског чина крије намера екстремиста да ватром и насиљем протерају Јаначковиће са њихове родне груде, коју не желе да отуђе, већ напротив као домаћинска породица желе да раде, граде и живе на својој земљи коју и дан данас обрађују и од тога живе“.

Канцеларија за Косово и Метохију и председник Привременог органа у контакту су са породицом Јаначковић која броји седам чланова и у договору с њима помоћи ћемо им да стану на ноге и да заједно пронађемо најоптималнији вид помоћи.

Такође, захтевамо од међународне заједнице да осигура безбедност породици Јаначковић и да атак на њих не буде само пука цртица у њиховим извештајима већ да најозбиљније схвате сву тескобу и недаће с којима се ова, али и остале пре свега српске повратничке породице суочавају и да се конкретно ангажују да им осигурају опстанак.

Подсећамо да је почетком јула запаљена и повратничка кућа Светислава Јозића у селу Вериће у општини Исток, што све говори о планском и систематском нападу албанских екстремиста на српске повратнике, који су и дан данас најосетљивија, најугроженија инајрањивија категорија.

Повезани чланци

Back to top button