Зарацин: Немачка се противи идеји о новом приступу дијалогу Београда и Приштине

Немачка не подржава идеју о одржавању регионалне конференције или новом приступу дијалогу Београда и Приштине, рекао је специјални представник Бундестага за Западни Балкан Мануел Зарацин.

Поводом идеје албанског премијера Едија Раме да се дијалог Београда и Приштине подигне на статус „конференције“, Зарацин је на маргинама Берлинског процеса у Тирани за „Еурактив“ рекао да не верује да је „смислено измишљање нечег новог након што имамо добар споразум.“

Зарацин је истакао да су, како је рекао, и Београд и Приштина били сасвим јасни, бар на речима, да се залажу за примену досадашњих споразума, а посебно Охридског споразума и његовог анекса из ове године.

„Мислим да је од суштинског значаја да покушамо да спроведемо имплементацију на прави начин и да постигнемо позитивне резултате корак по корак да би ово функционисало“, нагласио је Зарацин.

Он је истакао да је немачка влада одлучна да подржи дијалог уз посредовање ЕУ и такозвани француско-немачки план који су тренутно на столу.

Зарацин је позвао Београд и Приштину да се позитивно и конструктивно ангажују у дијалогу и навео да „сви које познаје на КиМ“ желе да се држе онога што је договорено у Охриду, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

„Ескалација не би требало да буде средство за прелако уништавање дијалога. Морамо да их увучемо у мрежу дијалога, а када покушају да изађу, ми желимо да их вратимо на прави пут“, навео је Зарацин.

Што се тиче мера ЕУ против Приштине и потенцијалних мера против Београда, Зарацин је истакао да су те мере последње средство, али да морају бити поштоване.

Он је навео да ЕУ мора да остане чврста у својој политици и очекивањима.

Зарацин је истакао да ЕУ жели земље Западног Балкана у своме чланству, али да те земље пре тога морају да испоштују европске стандарде и вредности, уз оцену да тренутно постоји неусклађеност између онога што земље Западног Балкана испуњавају и онога што ЕУ очекује.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button